Till innehåll på sidan

Stöd till civilsamhällesorganisationer i Egypten

Skriftlig fråga 2014/15:103 av Robert Hannah (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-24
Överlämnad
2014-11-25
Anmäld
2014-11-26
Svarsdatum
2014-12-03
Sista svarsdatum
2014-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen för civilsamhällesorganisationer i Egypten är mycket oroande och försämras kontinuerligt.

Under det senaste halvåret har den egyptiska regimen beslutat att alla organisationer måste registreras, och möjligheten att ta emot utländsk finansiering har kraftigt försämrats. Straffen är orimligt hårda och inkluderar både livstid i fängelse och stora bötesbelopp. Människorättsorganisationer varnar för att de nya lagarna används för att slå ned på organisationer som är kritiska till regeringen.

Mot bakgrund av detta är det av största vikt att Sverige och EU stärker de egyptiska aktörer som arbetar för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Jag vill därför ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att öka stödet för det civila samhällets aktörer och Egyptens demokratiseringsprocess?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:103 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:103 av Robert Hannah (FP) Stöd till civilsamhällesorganisationer i Egypten

Robert Hannah har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att öka stödet för det civila samhällets aktörer i Egypten och till Egyptens demokratiseringsprocess.

Det är en viktig fråga, som jag välkomnar. Som jag nyligen svarade Hans Linde (V) på en liknande fråga (2014/15:65) följer regeringen noga situationen i Egypten och är mycket oroad över det alltmer repressiva klimat som råder i landet.

Sverige har vid ett flertal tillfällen uttryckt sin oro över utvecklingen vad gäller situationen för mänskliga rättigheter och civilsamhället. Det gjorde vi bland annat i samband med att Egypten i november granskades i FN:s universella granskningsmekanism, Universal Periodic Review (UPR), inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Sverige rekommenderade då också Egypten att se över rådande lagstiftning, bland annat vad gäller föreningsfrihet.

Inom EU är Sverige en av de medlemsstater som oftast lyfter dessa frågor. Sverige har också, både bilateralt och genom EU, vid ett flertal tillfällen tagit upp situationen för civilsamhällesorganisationer, inklusive lagstiftning och kravet på registrering, med egyptiska motparter.

Inom ramen för den regionala samarbetsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika stödjer Sverige civilsamhällesorganisationer som arbetar med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter i Egypten, inklusive kvinnors och ungas rättigheter. I rådande situation finner Sverige det särskilt viktigt att stödja det egyptiska civila samhällets aktörer, detta också i syfte att verka positivt för demokratiseringsprocessen i Egypten.

Stockholm den 2 december

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.