Stöd till anhöriga till våldsdödade

Skriftlig fråga 2019/20:170 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-11
Överlämnad
2019-10-12
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Sverige finns det föreningar och organisationer som stöder anhöriga till våldsdödade. De gör en stor insats för att hjälpa anhöriga att klara av en mycket svår och traumatisk situation.

En förening som gör en stor insats är Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade (RAV), men det finns även andra organisationer som arbetar med liknande frågor.  RAV arbetar med mycket små ekonomiska förutsättningar men den erfarenhet som finns i föreningen borde användas av våra rättsvårdande myndigheter och kommuner. Det finns goda idéer om hur samhället skulle kunna hjälpa en anhörig betydligt bättre än i dag. Det kan handla om akut hjälp i en traumatisk situation men även om stöd och hjälp vid rättegångar och under den långa, svåra tiden efter ett allvarligt våldsdåd.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg?

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i tjänsten för att underlätta verksamheten för anhörigföreningar som stöttar vid våldsdåd?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:170 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:170 av Lars Beckman (M)
Stöd till anhöriga till våldsdödade

Lars Beckman har frågat Mikael Damberg vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att underlätta verksamheten för anhörigföreningar som stöttar vid våldsdåd. Frågan har överlämnats åt mig att besvaras.

Regeringen har genomfört den mest omfattande satsningen på civilsamhällets brottsofferstödjande organisationer någonsin. Statsbidraget till de lokala kvinno- och tjejjourer har kraftigt ökat till 150 mnkr 2018 och 140 mnkr 2019. När det gäller brottsofferjourrörelsen har förutsättningarna för finansiering ökat genom bl.a. höjning av avgiften till brottsofferfonden. Anhöriga till våldsdödade har möjlighet att få stöd av såväl kvinno- och tjejjourer som brottsofferjourer. Brottsofferjourerna ger också stöd till vittnen.

Anhörigföreningar som stöttar anhöriga till våldsdödade kan söka medel från brottsofferfonden som fördelar medel till brottsofferinriktade projekt. Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV har t.ex. både beviljats verksamhetsstöd och projektbidrag ur fonden år 2018.

Civilsamhällets insatser är mycket viktiga för att erbjuda ett gott stöd till personer som utsatts för brott och dess närstående men är ett komplement till det ansvar som det offentliga samhället har. Till kommunernas uppgifter hör enligt socialtjänstlagen att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående får stöd och hjälp.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.