Till innehåll på sidan

Stockholm som säte för Internationella brottmålsdomstolen

Skriftlig fråga 2005/06:985 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-10
Anmäld
2006-02-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-16
Svar anmält
2006-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 2005/06:985 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Stockholm som säte för Internationella brottmålsdomstolen

Vid en FN-konferens i Rom i juli 1998 undertecknade 120 länder, däribland Sverige, ett avtal om att inrätta en oberoende permanent internationell brottmålsdomstol (ICC). Beslutet att inrätta ICC är ett av de senaste årens viktigaste framsteg inom folkrätten. Det är angeläget att domstolen ges vida möjligheter att agera. När Romstadgan antogs, utsågs Haag som säte för ICC. Den nederländska regeringen erbjöd att betala för domstolens temporära placering och utlovade 2001, inför ICC:s förberedande kommission, att domstolens permanenta lokaler skulle vara färdigställda 2007. ICC skulle därefter betala marknadsmässig hyra till den nederländska regeringen. För närvarande verkar ICC tillfälligt i en kontorsbyggnad i avvaktan på att ett slutligt avtal träffas med den nederländska regeringen angående ICC:s permanenta placering. Det har framkommit att den nederländska regeringen numera inte kommer att bygga ICC:s permanenta säte utan endast erbjuder ett lån till ICC för anläggandet av densamma. Som en konsekvens av detta försvåras domstolens planering, uppbyggnad och därmed också dess möjlighet att fullfölja sitt uppdrag, det vill säga att ställa till ansvar de individer som begått de mest grova brotten mot mänskligheten. Med hänsyn till att stödet till ICC är en central del i svensk utrikespolitik och det faktum att Sverige i förhållande till sitt internationella engagemang ej är värdnation för någon större internationell institution, bör regeringen överväga att låta Stockholm kandidera som nytt säte för ICC.

Är utrikesministern beredd att överväga att Stockholm ska kandidera som nytt säte för ICC?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:985 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2005/06:985 om Stockholm som säte för Internationella brottmålsdomstolen

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är beredd att överväga att Stockholm ska kandidera som nytt säte för ICC.

Jag delar Birgitta Ohlssons uppfattning att det är angeläget att domstolen ges fortsatt goda möjligheter att verka så som förutsatts.

Domstolens huvudsäte är reglerat i Romstadgans artikel 3 som fastslår att Haag är säte för domstolen. Vid Romkonferensen i juni 1998 var det endast den nederländska regeringen som formellt erbjöd sig att stå som värd för domstolen. Erbjudandet föranledde inte någon diskussion och var ett av de första besluten som fattades vid konferensen. Det nederländska erbjudandet inkluderade att tillhandahålla lämpliga lokaler hyresfritt under en tioårsperiod från den dag Romstadgan trädde i kraft, vilket den gjorde 1 juli 2002. När den hyresfria perioden löpt ut, det vill säga år 2012, erbjöds domstolen att hyra lokaler till marknadsmässig hyresnivå.

Alltsedan domstolen började verka erbjuder den nederländska regeringen domstolen tillfälliga lokaler hyresfritt i enlighet med sitt erbjudande. Frågan om permanenta lokaler för domstolen diskuteras bilateralt mellan representanter för den nederländska regeringen och för domstolen. Under processens gång har särskilt frågan om lämpligt område och marktillträdet därtill lett till att olika arbetshypoteser om när lokalerna skulle kunna färdigställas skjutits på framtiden. En betydelsefull och alltjämt utestående fråga som inverkar på färdigställandet av lokalerna är omfattningen på domstolens framtida verksamhet och personalkapacitet. Det är således angeläget att domstolen färdigställer sin utvecklingsstrategi samt uppskattar personalutvecklingen så att kommande statspartskonferens kan fatta ett mera definitivt beslut i frågan om nya lokaler.

Frågan om domstolens lokaler behandlas fortsatt, förutom i EU-kretsen, av en arbetsgrupp bestående av statsparterna i Haag. Syftet är att bereda frågan så att kommande statspartsmöte kan fatta ett mer definitivt beslut. Sverige fortsätter att aktivt och kontinuerligt bevaka frågan såväl i nämnda arbetsgrupp som i EU-kretsen och statspartsförsamlingen.

För närvarande föreligger således ett momentum bland statsparterna att lösa frågan om domstolens lokaler i Haag. Det är min uppfattning att detta momentum torde gå förlorat om man nu inleder en diskussion om att flytta domstolen.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts är jag inte beredd att överväga att låta Stockholm kandidera som nytt säte för ICC. Sverige kommer dock att fortsatt ge prioritet åt frågan så att domstolens framtida lokaler blir ändamålsenliga och därmed möjliggöra för domstolen att fullfölja sitt uppdrag att bli en kraftfull internationell brottmålsdomstol som kan verka globalt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.