Statsministern och främlingsfientligheten

Skriftlig fråga 2013/14:437 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 21 februari

Fråga

2013/14:437 Statsministern och främlingsfientligheten

av Peter Persson (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Sverigedemokraterna (SD) och deras partiledare Jimmie Åkesson kampanjar nu för fullt för att rädda regeringen kvar. På annat sätt kan man knappast tolka SD:s inriktning på att nå ut på arbetsplatserna och vinna över röster från Socialdemokraterna. En ny och mandatsvag Reinfeldtregering i händerna på en ny, stark SD-representation i riksdagen är givetvis Åkessons plan A.

Statsministern tog nyligen emot Norges statsminister Erna Solberg, som representerar syskonpartiet Høyre. Samtidigt som statsministern säger sig inte vilja samarbeta med SD har Høyre bildat en koalitionsregering med SD:s syskonparti Fremskrittspartiet (FrP). FrP:s partiledare Siv Jensen är finansminister, och partiet har fått flera ministerposter och departement. Frp:s islamofobi står ju inte SD:s efter på något sätt, och min tro är att vi successivt kommer att få se hur FrP:s främlingsfientliga politik kommer att träda fram på olika områden och i olika sakfrågor i Norge.

Tyvärr har svenska medier sällan varit särskilt intresserade av att följa norsk politik annat än vid valtillfällen eller vid exceptionella händelser.

På vilket sätt tog statsministern upp det olämpliga i att Erna Solberg sett till att Norge som enda land inom EU i dag har låtit ett högerextremt parti ingå i landets regering?

Frågan är återtagen

Händelser

Inlämnad: 2014-02-21 Anmäld: 2014-02-21 Återtagen: 2014-02-24