statliga myndigheter som konkurrerar ut privata företag på kulturområdet

Skriftlig fråga 2003/04:1583 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

den 30 augusti

Fråga 2003/04:1583

av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till kulturminister Marita Ulvskog om statliga myndigheter som konkurrerar ut privata företag på kulturområdet

Släktforskning är en "hobby" som lockar alltfler. Tack vare Internet är det i dag relativt enkelt att ta av det rika material som finns i de unika svenska kyrkböckerna. Genline heter ett privat företag som @ via abonnemang @ erbjuder intresserade att söka, bläddra och skriva ut sidor ur våra kyrkböcker.

Detta relativt nystartade företag har ett tiotal anställda och planerar att anställa fler vartefter verksamheten växer och alla kyrkböcker @ som företaget får tillgång till via Riksarkivet @ kommer att vara inscannade.

Svenska Dagbladet är en av de tidningar som skrivit om denna verksamhet och Genlines oro för att även Riksarkivet @ trots tidigare tydliga signaler om motsatsen @ nu planerar att erbjuda samma "service" och därmed börja konkurrera med Genline.

Riksarkivet har ett oerhört viktigt uppdrag: att bevara vårt kulturarv. Men detta innebär inte att de ska göra sådant som andra kan göra lika bra, eller bättre.

Kommer kulturministern att verka för att statliga myndigheter inom kultursektorn inte ska konkurrera med privata företag?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2004-08-30 Besvarad: 2004-09-09 Svar anmält: 2004-09-14 Anmäld: 2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2004-09-09)