Statliga jobb i Jämtlands län

Skriftlig fråga 2008/09:918 av Andnor, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-11
Anmäld
2009-05-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-06-03
Svar anmält
2009-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2008/09:918 Statliga jobb i Jämtlands län

av Berit Andnor (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Frösö behandlingshem har ett tjugotal platser för män med alkohol‑, narkotika- eller blandmissbruk, som ofta är våldsbenägna och har psykiska problem. Patienterna är därför tvångsintagna och kommer från hela landet.

Statens institutionsstyrelse vill nu lägga ned Frösö LVM-hem av ekonomiska skäl. Trots att de tunga missbrukarna blivit fler har tvångsvården minskat kraftigt, eftersom kommunerna inte längre har råd att betala för vården på en institution.

Nedläggningen berör drygt 50 anställda som nu förlorar sin arbetsplats. För att få ett liknande arbete måste de flytta antingen till Dalarna eller till Västerbotten.

Detta är ytterligare ett exempel på nedläggningar eller minskningar av statliga jobb som drabbar Jämtlands län. Länet håller på att tappa viktig kompetens och kunnande när allt fler måste flytta härifrån enbart på grund av att regeringen prioriterar skattesänkningar före statlig service i hela landet.

Avser näringsministern att vidta några åtgärder för att statliga jobb över huvud taget ska finnas kvar i Jämtlands län?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:918 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 3 juni

Svar på fråga

2008/09:918 Statliga jobb i Jämtlands län

Statsrådet Maria Larsson

Berit Andnor har frågat näringsministern om hon avser att vidta några åtgärder för att statliga jobb över huvud taget ska finnas kvar i Jämtlands län. Frågan, som tar sin utgångspunkt i den aviserade nedläggningen av Frösö behandlingshem, har överlämnats till mig att svara på.

Jag har vid tidigare tillfälle svarat Berit Andnor om nedläggningen av det LVM-hem som Statens institutionsstyrelse (Sis) driver i Östersund och hänvisar till det svar jag lämnade då.

På ett mer generellt plan kan sägas att regeringens uppfattning är att tillväxt och konkurrenskraft framför allt främjas av goda generella villkor för företagande och entreprenörskap.

Regeringen följer också noga utvecklingen av varsel i olika branscher och i olika delar av landet, bland annat med stöd av de regionala samordnare regeringen utsett i exempelvis Jämtlands län. Regeringen lyssnar också till vad de regionala samordnarna framför när det gäller behov och förslag till åtgärder.

Regeringen har nyligen för riksdagen presenterat, En strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges landsbygder, vilket redogör för ett stort antal åtgärder som bidrar till att öka förutsättningarna för kvinnor och män, unga såväl som äldre, att driva företag, arbeta och bo i olika landsbygder genom att stödja skapandet av attraktiva företags- och livsmiljöer. Förutom generella åtgärder för alla landsbygder så innehåller strategin även insatser riktade till vissa geografiska områden eller vissa näringar. I budgetpropositionen för 2009 avsatte också regeringen 50 miljoner kronor för att förbättra tillgången till kommersiell och offentlig service.

Avslutningsvis återvänder jag till frågan om Frösö behandlingshem. Sis lyder under det generella kravet att verksamheten ska bedrivas effektivt och att de ska hushålla väl med statens medel. Mot bakgrund av en vikande efterfrågan på vårdplatser ser myndigheten över sin verksamhet och jag har fullt förtroende för att Sis är bäst lämpat att anpassa sin verksamhet för att på bästa sätt fullfölja sitt uppdrag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.