Statliga jobb i Gävleborg

Skriftlig fråga 2016/17:1640 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Gävleborg är ett fantastiskt län med närhet till såväl Arlanda som Midlanda och utmärkta kommunikationer med tåg till Stockholm.

Regeringen säger sig vilja utlokalisera statliga myndigheter och arbetstillfällen över hela Sverige, och då är Gävleborg en utmärkt plats att lokalisera myndigheter till. Alliansregeringen byggde ut Statens servicecenter i Gävle under förra mandatperioden, så nu är det dags att även den här regeringen visar att den menar allvar. Tyvärr har ju statliga Vattenfall meddelat att man avser att flytta ett stort antal arbeten från Jokkmokk och ett ännu större antal tjänster från Sverige, så regeringen pratar just nu med kluven tunga.

I Gävleborg har Bollnäs och Ljusdal visat ett stort intresse för att medverka i statliga myndigheters etableringar, men alla kommuner i länet vore utmärkta etableringsorter.

Patrik Oksanen, ledarskribent, skriver i Hudiksvalls tidning den 20 juni 2017: Varför sitter nämnden för hemslöjdsfrågor, bokföringsnämnden och Sveriges författarfond i Stockholm, när de skulle kunna sitta i Järvsö, Hudiksvall eller Bollnäs? Det är tre statliga huvudkontor som skulle passa att flyttas ut till orterna som ligger mellan länscentra. Finns viljan, så finns möjligheterna. Ta chansen.

Jag håller med ledarskribenten och de lokala kommunalråd som arbetat för att arbetsmarknaden ska växa i Gävleborg, och jag hoppas att även statsrådet gör detsamma.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Avser statsrådet att arbeta för fler statliga jobb i Gävleborg?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2017-06-20 Överlämnad: 2017-06-21 Anmäld: 2017-06-26 Sista svarsdatum: 2017-06-28 Svarsdatum: 2017-07-03
Svar på skriftlig fråga