Till innehåll på sidan

statliga bolags och myndigheters miljöhänsyn

Skriftlig fråga 2003/04:1495 av Persson, Sven Gunnar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-05
Besvarad
2004-08-16
Besvarad
2004-08-19
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 augusti

Fråga 2003/04:1495

av Sven Gunnar Persson (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om statliga bolags och myndigheters miljöhänsyn

Banverket är ett statligt verk med högt uttalade miljöambitioner. Bland annat ska miljöhänsyn tas med vid upphandling av externa tjänster. Enligt uppgift i medierna har Banverket vid upphandling av arbeten vid Hallsbergs rangerbangård valt att hämta makadam från ett grustag fem mil bort, med betydande transportbehov som följd, i stället för ett grustag bara ett par kilometer från arbetsplatsen.

Det finns anledning att fundera över hur miljöhänsynen beaktas vid statliga bolag och myndigheters externa upphandling. Regeringen har det övergripande ansvaret för de statliga aktörernas miljöhänsyn. Det vore därför intressant att veta vad regeringen gör för att förbättra denna miljöhänsyn.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att förbättra statliga bolags och myndigheters miljöhänsyn vid externa upphandlingar?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1495 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2003/04:1495 om statliga bolags och myndigheters miljöhänsyn

Näringsminister Leif Pagrotsky

Sven Gunnar Persson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra statliga bolags och myndigheters miljöhänsyn vid externa upphandlingar.

Staten ska självklart vara ett föredöme i arbetet med att främja miljömässiga hänsyn. En viktig del i detta arbete är att statens egen upphandling sker på ett sätt som återspeglar Sveriges ambitioner och åtagande såväl i Sverige som på global nivå. Att beakta miljöhänsyn är en del av regeringens initiativ som rör Globalt ansvar. För att ytterligare stimulera utvecklings- och förändringsarbete inom detta område har finansminister Bosse Ringholm och jag i ett gemensamt brev uppmanat de upphandlande statliga myndigheter som handhar den statliga inköpssamordningen att rapportera, på basis av en enkät, om graden av tillämpning av det utrymme som lagen ger för att beakta principerna i Globalt ansvar vid offentlig upphandling. Svar väntas senast den 15 oktober 2004.

Beträffande de statliga myndigheterna så har regeringen givit huvuddelen av alla myndigheter i uppdrag att införa miljöledningssystem. Detta innebär bland annat att de ska ha en miljöpolicy och miljömål för sin verksamhet och att de årligen ska redovisa resultatet av sitt miljöledningsarbete. Mellan 80 och 90 % av myndigheterna har nu utfört miljöutredning, antagit miljöpolicy och satt upp miljömål. Regeringen sätter även upp verksamhetsmål som rör miljöfrågor i vissa av myndigheternas regleringsbrev.

När det gäller de statliga bolagen så anges i statens ägarpolitik att företagen ska ha en miljöpolicy och sträva mot en ekologisk hållbar utveckling och bidra till att de nationella miljömålen uppfylls. I regeringens årliga skrivelse till riksdagen om företag med statligt ägande följs detta upp. Som exempel vill jag nämna att en majoritet av de statliga bolagen, där statens ägarandel är större än 20 %, har en antagen miljöpolicy och ställer miljökrav på sina leverantörer (skr. 2003/04:120).

Det är styrelsens ansvar att säkerställa att företaget har en miljöpolicy och att aktivt följa företagets insatser i frågor som rör ekologiskt hållbar utveckling. Det är även bolagets ledning och ytterst dess styrelse som har det operativa ansvaret för bolagets löpande verksamhet, vilket bland annat innebär upphandlingar av tjänster. Att visa miljöhänsyn är av affärsmässig och strategisk betydelse.

Som redovisas ovan har regeringen tagit en mängd initiativ i frågan. För närvarande ser jag ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.