Till innehåll på sidan

Statlig upphandling av utrikesflyg till USA

Skriftlig fråga 2012/13:520 av Forslund, Kenneth G (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-17
Anmäld
2013-05-17
Besvarad
2013-05-22
Svar anmält
2013-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga

2012/13:520 Statlig upphandling av utrikesflyg till USA

av Kenneth G Forslund (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Kammarkollegiet har upphandlat utrikesflyg till USA för svenska statens räkning. Valet föll på det tyska bolaget Lufthansa. Avtalet kommer att träda i kraft den 1 juni i år och kan förlängas till den 31 maj 2016. SAS behåller dock vissa destinationer till USA.

Givetvis ska LOU följas, men hade det varit en upphandling i näringslivet hade koncernnytta självfallet varit en faktor. Staten har redan tidigare gjort stora kapitaltillskott till det flygbolag som staten nu inte ska flyga med.

Svenska staten är en av flera delägare till flygbolaget SAS, vilket i förlängningen kan få till följd att man som ägare återigen måste träda in och täcka upp för de eventuella förluster som kan komma att uppstå. SAS har nyligen lagt en mycket turbulent tid bakom sig och går uppenbart en oviss framtid till mötes.

Det här kräver en noggrann redovisning av både hur upphandlingen gått till och vad som varit avgörande kriterier. Jag har svårt att se att något liknande skulle ske i något annat europeiskt land.

Min fråga till statsrådet är:

Hur ser statsrådet och regeringen på att svenska staten nu valt bort svenska statens flygbolag för statens resor?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:520 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 22 maj

Svar på fråga

2012/13:520 Statlig upphandling av utrikesflyg till USA

Statsrådet Stefan Attefall

Kenneth G Forslund har frågat finansmarknadsministern hur han och regeringen ser på att svenska staten nu valt bort svenska statens flygbolag för statens resor.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag kan inte ta ställning till en enskild upphandling, men som Kenneth G Forslund påpekar ska LOU följas. Upphandlingslagstiftningen bygger på EU-direktiv om offentlig upphandling vilka utgör en betydelsefull hörnsten för den inre marknaden. Att premiera en svensk anbudsgivare framför andra skulle helt uppenbart komma i konflikt med den inre marknaden och dem för EU-rätten om offentlig upphandling bärande principerna om likabehandling och icke-diskriminering.

I en offentlig upphandling kan således inte en anbudsgivare favoriseras av det skälet att den är ett nationellt delägt bolag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.