Till innehåll på sidan

Statens järnvägar och dess framtida investeringar

Skriftlig fråga 1998/99:890 av Härstedt, Kent (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14
Besvarad
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:890 av Kent Härstedt (s) till näringsministern om Statens järnvägar och dess framtida investeringar

den 8 september

 

Ägarens krav på SJ (enligt budgetpropositionen 1998/99) är att SJ skall "utvecklas som ett effektivt och konkurrenskraftigt transportföretag med järnvägstrafik som huvudverksamhet". SJ har i dag alldeles för låg soliditet och lönsamhet. Som det ser ut i dag medger den svaga lönsamheten inte tillräckliga förutsättningar för att kunna expandera så att verksamheten kan växa och utvecklas på ett tillfredsställande sätt och motsvara de krav som ägaren ställer på SJ.

 

På vilket sätt ämnar näringsministern verka för att SJ skall få tillgång till det kapitaltillskott som behövs för att SJ skall kunna fortsätta att göra de erforderliga investeringar som behövs för att utveckla järnvägstrafiken?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:890 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 1998/99:890 om Statens järnvägar och dess framtida investeringar

Näringsminister Björn Rosengren

Kent Härstedt har frågat mig på vilket sätt jag ämnar verka för att SJ ska få tillgång till det kapitaltillskott som behövs för att SJ ska kunna fortsätta att göra de erforderliga investeringar som behövs för att utveckla järnvägstrafiken.

När det gäller järnvägsmarknaden såväl i Sverige som utomlands så karakteriseras den av en allt större avreglering och ökad konkurrens. Jag kan konstatera att SJ för att kunna vara framgångsrik på denna marknad och kunna utvecklas i takt med de förändringar som sker där måste ha en långsiktigt hållbar finansiell ställning. Av avgörande betydelse är vidare att SJ inom en snar framtid kan öka både sin operationella effektivitet och lönsamhet.

En förutsättning för att detta ska lyckas är att SJ koncentrerar sig på det som är kärnverksamheten @ att tillhandahålla bra och prisvärda järnvägstransporter. Samtidigt måste sådan verksamhet inom SJ-koncernen som inte bidrar till att affärsmässigt utveckla kärnverksamheten identifieras och avyttras. Först när detta är genomfört kan regeringen ta ställning till frågan om SJ:s framtida kapitalbehov.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.