Till innehåll på sidan

Stärkt lagstiftning mot hedersrelaterade brott

Skriftlig fråga 2019/20:183 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-15
Överlämnad
2019-10-16
Anmäld
2019-10-17
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hedersförtryck är en realitet i dagens Sverige. Över 240 000 människor beräknas leva under någon form av hedersrelaterat förtryck. Alla dessa situationer kommer inte att sluta i mord, men varje fall är en kränkning av de fri- och rättigheter vi tar för givna. Det handlar om att nekas rätten att klä sig som man vill eller att umgås och vara tillsammans med vem man vill. Det är oacceptabelt och ovärdigt ett demokratiskt land.

Det saknas såväl tillräckligt med kunskap om allvaret i det hedersrelaterade våldet och förtrycket som tillräckliga åtgärder för att bekämpa det. Regeringen kallar sig själv för feministisk och säger sig även driva en feministisk utrikespolitik, och ur detta perspektivet borde regeringen agera kraftfullt i syfte att stoppa det hedersrelaterade förtrycket och våldet. Det vore på sin plats att skärpa straffen för hedersrelaterade brott, men tyvärr agerar regeringen i motsatt riktning. I stället för att nu anta en ny lag som gör hedersmotiv till en försvårande omständighet vid brott vill regeringen skjuta upp lagförslaget till 2022, med hänvisning till januariöverenskommelsen. Detta trots att lagförslaget är färdigutrett och kan träda i kraft redan 2020.

Regeringen sviker de människor som tvingas leva under det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Det räcker dock inte med enbart denna lag; fler reformer är nödvändiga. Exempelvis behöver det även ställas krav på kommunerna. Enligt socialtjänstlagen (5 kap. 11 §) är kommunerna skyldiga att verka för att den som utsatts för brott och dennes närstående ska erbjudas stöd och hjälp. Många kommuner har dock platsbrist på skyddade boenden, vilket innebär att en del våldsutsatta kvinnor tvingas stanna kvar i sin farliga hemmiljö. Att erbjuda skyddade boenden bör bli en skyldighet för alla kommuner. Dessutom bör kommunerna upprätta en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bostadsorten ska inte ha någon betydelse för möjligheten att få hjälp. Stöd till de utsatta måste finnas i hela landet. Det kommer att krävas omfattade satsningar och systemförändringar för att hjälpa fler kvinnor som utsätts för våld och förtryck.

Det är dags att regeringen förstår allvaret med hederskulturen och agerar därefter. Inte en enda kvinna till ska behöva sätta livet till på grund av att regeringen skjuter upp viktiga trygghetsreformer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Är ministern beredd att skyndsamt agera för en skärpt lagstiftning mot hedersrelaterade brott?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:183 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/03384/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:183 av Margareta Cederfelt (M)
Stärkt lagstiftning mot hedersrelaterade brott

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag är beredd att skyndsamt agera för en skärpt lagstiftning mot hedersrelaterade brott.

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som måste bekämpas. Regeringen beslutade av den anledningen att ge i uppdrag åt en särskild utredare att undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredningens slutbetänkande bereds i Regeringskansliet. Regeringens ambition är att besluta en proposition under våren 2020.

Sedan den 1 januari 2019 gäller också skärpta regler för erkännande av utländska barnäktenskap.

Socialstyrelsen fick 2017 regeringens uppdrag att bland annat ta fram förstärkt vägledning till kommunerna om handläggningen av ärenden som rör barn som uppges vara gifta och att ta fram och sprida information om gällande lagar och praxis i Sverige.

Regeringen har även uppdragit åt Socialstyrelsen att ta fram kunskapsstöd till kommuner, landsting och elevhälsan för att dessa verksamheter bland annat ska kunna upptäcka våldsutsatthet och våldsutövande samt bedöma stödbehov och risken för upprepat våld i hederskontext.

Regeringen har dessutom beslutat om den mest omfattande fördelningen av statsbidrag till ideella kvinno- och tjejjourer någonsin. Både kvinno- och tjejjourer som arbetar med särskild inriktning mot hedersrelaterat våld och förtryck kan få del av bidragen.

Slutligen har regeringen i juli 2019 gett i uppdrag åt en särskild utredare att bland annat analysera och ta ställning till om det bör införas en särskild straffbestämmelse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2020.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive skärpt lagstiftning mot hedersrelaterade brott, är alltså en högt prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.