SRHR-policy

Skriftlig fråga 2005/06:1734 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-01
Anmäld
2006-06-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-06-12
Svar anmält
2006-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2005/06:1734 av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin (s)

SRHR-policy

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har ingen åldersgräns och berör alla, men är trots sin angelägenhet ett politiskt område som alltför ofta fått stå tillbaka. Under senare år har ett politiskt motstånd internationellt blivit påtagligt, så det första svenska policydokumentet var välkommet och är ett viktigt redskap i arbetet för SRHR-frågor. Men jag är bekymrad över att utsända ännu inte har kunskap i ämnet och är medvetna om den prioritering som såväl riksdag som regering ger SRHR-frågorna. Ansvariga diplomater och personal inom utvecklingsbiståndet bör vara bekanta med styrdokumentet och medvetna om ansvaret för att omsätta frågorna till praktisk hantering.

Vilka åtgärder avser statsrådet Carin Jämtin att vidta för att det i regeringens SRHR-policy klart ska framgå vilka krav som ställs på att samtliga diplomater samt personal inom utvecklingsbiståndet är väl förtrogna med styrdokumentets intentioner?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1734 besvarad av

den 12 juni

Svar på fråga 2005/06:1734 om SRHR-policy

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att det i regeringens SRHR-policy klart ska framgå vilka krav som ställs på att samtliga diplomater samt personal inom utvecklingsbiståndet är väl förtrogna med styrdokumentets intentioner.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är en prioriterad fråga för regeringen. I Sveriges politik för en rättvis och hållbar global utveckling slås fast att alla människor oavsett kön, ålder, funktionshinder, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning ska kunna åtnjuta sina rättigheter. Dessa inkluderar rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa, samt sexuella och reproduktiva rättigheter. Vidare slås i politiken fast att människors egna perspektiv, behov, intressen och förutsättningar ska vara styrande i bland annat utvecklingssamarbetet.

I december 2005 antog regeringen en politik för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som redovisar våra positioner och identifierar strategiska områden för det internationella arbetet. Policyn är det första sammantagna styrdokumentet i sitt slag.

Som Carina Hägg påpekar i sin fråga står det internationella arbetet med SRHR-frågor inför flera utmaningar. Detta innebär att arbetet med att genomföra den nya policyn ska utföras på en rad olika sätt och genom olika kanaler i det multilaterala arbetet såväl som bilateralt. Det innebär också att vi kommer att genomföra konkreta insatser samtidigt som vi arbetar långsiktigt och målmedvetet med attitydförändringar tillsammans med likasinnade parter men även med andra som upplever att dessa frågor är svåra och kontroversiella.

Flera åtgärder har genomförts eller är under beredning när det gäller att genomföra och följa upp SRHR-policyn. Policyn lanserades internationellt vid FN:s kvinnokommissions 50:e session i New York i slutet av februari 2006. Den lanserades nationellt vid ett seminarium i Stockholm i april 2006 om sexualitet, mänskliga rättigheter och utveckling. SRHR, inklusive diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet, kommer att än tydligare lyftas fram i de årligen återkommande rapporterna från ambassaderna över situationen för de mänskliga rättigheterna i värdländerna.

Beredningen av en kommunikationsplan för vidare spridning av policyn och instruktioner för dess användning pågår nu i Regeringskansliet och samordnas av Utrikesdepartementet. Sedan april 2006 förmedlas information om SRHR-policyn inom ramen för utbildningarna som anordnas av Utrikesdepartementet och Sida för personal som ska utlandsstationeras. Under hösten ska särskilda utbildningsinsatser utföras och stödmaterial sammanställas för UD-personal och andra inom Regeringskansliet med ansvar för olika aspekter av Sveriges SRHR-arbete i internationella sammanhang. Den vikt som regeringen fäster vid policyn kommer tydligt att framgå i materialet.

SRHR är en av regeringens särskilda satsningar i utvecklingssamarbetet sedan år 2004. Sida har i regleringsbrevet för år 2006 fått i uppdrag att ta fram dels en handlingsplan för arbetet med SRHR-frågor, dels en plan för hur arbetet med sexuell läggning och HBT-frågor ska konkretiseras i utvecklingssamarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.