SRHR-materiel i biståndspolitiken

Skriftlig fråga 2004/05:200 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-22
Anmäld
2004-10-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-10-28
Svar anmält
2004-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2004/05:200

av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin om SRHR-materiel i biståndspolitiken

Tyvärr har det samlade biståndet till materiel som används i arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) sjunkit dramatiskt de senaste tio åren. Resultatet är att många länder som är beroende av stöd nu lider brist på preventivmedel och materiel som används vid förlossningar. Mödravården och arbetet för säkra aborter påverkas, liksom kampen mot hiv/aids. Sverige kan enligt min åsikt göra mera när det gäller tillgången till SRHR-materiel. Detta bör på ett bättre sätt ingå i landanalyser och landstrategier. Regeringen bör utarbeta stödfunktioner och metoder för att tydligare kunna diskutera rätten till sexuell och reproduktiv hälsa i den dialog som föregår biståndsinsatser.

Jag vill fråga biståndsministern vilka åtgärder hon är beredd att vidta för att öka tillgången till SRHR-materiel i Sveriges biståndsinsatser.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:200 besvarad av

den 28 oktober

Svar på fråga 2004/05:200 om SRHR-materiel i biståndspolitiken

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att öka tillgången till SRHR-materiel i Sveriges biståndsinsatser.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är prioriterade frågor för det svenska biståndet under 2004 och 2005. För att detta ska förverkligas är tillgången till SRHR-materiel, bland annat kondomer, avgörande. Bristen på detta är stor i de fattigaste länderna, UNFPA uppskattar att kostnaden för att möta behovet av preventivmedel i 49 fattiga länder uppgår till 75 miljoner US dollar under 2004.

Sverige bidrar aktivt för att öka tillgången till SRHR-materiel. Under innevarande år avsätter vi bland annat 15 miljoner kronor till UNFPA:s Reproductive Health Commodity Fund med syftet att just öka tillgången på preventivmedel i de fattigaste länderna. Sveriges basbidrag till UNFPA har också höjts avsevärt de senaste åren. Jag avser att arbeta tillsammans med likasinnade länder och UNFPA för att hitta en långsiktigt hållbar lösning för att säkra tillgången till preventivmedel i de fattigaste länderna.

Om frågorna kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter behandlas på ett otillfredsställande sätt i samarbetsländernas egna strategier för att bekämpa fattigdomen ska detta tas upp i dialogen med myndigheter och det civila samhället i det berörda landet. Denna dialog kan bidra till att landet förstärker sina egna åtgärder inom detta område eller att särskilda biståndsinsatser utformas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.