Till innehåll på sidan

Spridning av granbarkborre från statlig skogsmark

Skriftlig fråga 2019/20:16 av Magnus Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-13
Överlämnad
2019-09-16
Anmäld
2019-09-17
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Staten tar inte sitt ansvar för att hindra spridning av granbarkborre från statligt ägd skogsmark. Genom att fastighetsägaren staten inte plockar bort granar som angripits av granbarkborren har skadedjuren spridit sig till närliggande marker, vilket drabbar oskyldiga markägare hårt.

I exempelvis Kraskögle naturreservat, som sköts av länsstyrelsen i Kalmar, har angripna granar inte tagits bort utan fått stå kvar med resultatet att reservatet blir en drivbänk för granbarkborren. Resultatet är att kringliggande fastighetsägare drabbats hårt ekonomiskt.

Granbarkborren orsakar skador för stora värden i den svenska skogen, och alla markägare har därför ett ansvar för att minimera spridningen och ta bort angripna granar så att inte denna skadeinsekt blir för talrik. Det finns dessutom bestämmelser i skogsvårdslagen för hur granbarkborrar ska bekämpas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser regeringen att göra för att hindra spridning av granbarkborre från statligt ägd skogsmark?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:16 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/02629/SMF

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:16 av Magnus Oscarsson (KD)
Spridning av granbarkborre från statlig skogsmark

Magnus Oscarsson har frågat mig vad regeringen avser att göra för att hindra spridning av granbarkborre från statligt ägd skogsmark.

Skogen i södra Sverige är torkstressad efter sommaren 2018, vilket har lett till att populationen av granbarkborren har ökat kraftigt. Götaland har de största skadorna i skogen sedan stormarna Gudrun och Per. Det finns många olika faktorer som bidrar till att förvärra situationen. Glesa, olikåldriga och trädslagsblandade bestånd klarar sig bättre gentemot angrepp från granbarkborrar.

Staten har ett stort ansvar för åtgärder för att minska spridningen av granbarkborrar från skyddade områden. Naturvårdsverket har utarbetat en vägledning om vilka åtgärder som länsstyrelserna bör vidta vid omfattande angrepp av granbarkborre i skyddade områden. Det finns ett samarbete mellan länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket när det gäller angrepp av granbarkborre i skyddade skogar. Regeringen bedömer också att fortsatt information till skogsägarna är avgörande liksom myndigheternas stöd i arbetet med att lokalisera angrepp.

Regeringen har mot denna bakgrund i budgetproposition för 2020 föreslagit att Skogsstyrelsen tillförs 30 miljoner kronor per år under 2020–2022 för hanteringen av skogsskador och för att stödja arbetet med att bekämpa granbarkborre, utöver de 2,2 miljoner kronor som regeringen redan tillfört Skogsstyrelsen för ändamålet.

Mot bakgrund av den mycket svåra skadebild som finns i delar av landet är det synnerligen viktigt att alla inblandade parter samverkar och gör sitt yttersta för att begränsa utbrotten. Det gäller såväl privata som offentliga skogsägare, länsstyrelser, kommuner, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.

I övrigt hänvisar jag frågeställaren till de svar jag lämnat på fråga 2018/19:958 när det gäller åtgärder för att hindra spridning av granbarkborre från statligt ägd mark.

Stockholm den 24 september 2019

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.