Språkkompetens inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2008/09:801 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-31
Anmäld
2009-04-01
Besvarad
2009-04-08
Svar anmält
2009-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 mars

Fråga

2008/09:801 Språkkompetens inom Försvarsmakten

av Allan Widman (fp)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Uppdrag till Försvarsmakten kommer även framgent att ofta ställas med kort förvarning.

När Sverige återkommande är huvudansvarigt för en av EU:s snabbinsatsgrupper så finns det ingen begränsning inom vilket språkområde som svensk militär personal insätts i.

Försvarets tolkskola har i år ingen utbildning i ryska. I stället ges utbildning i arabiska och persiska. Och snart kommer inte någon utbildning ges till värnpliktiga över huvud taget.

En förutsättning för att snabbt kunna ta upp ett nytt språk och enstaka år övervintra kompetens i ett annat är sannolikt närhet till ett universitet med största möjliga språkbredd.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Försvarsmakten kan försörjas med militär personal som har en flexibel och kvalificerad kompetens i erkänt svåra språk?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:801 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 8 april

Svar på fråga

2008/09:801 Språkkompetens inom Försvarsmakten

Försvarsminister Sten Tolgfors

Allan Widman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Försvarsmakten kan försörjas med militär personal som har en flexibel och kvalificerad kompetens i erkänt svåra språk.

Riksdag och regering ställer krav på att Försvarsmakten ska ha en viss operativ militär förmåga. Det är Försvarsmakten som bestämmer om den närmare utformningen av insatsorganisationen och hur den ska uppnås.

Det är Försvarsmakten som ansvarar för att myndigheten har tillgång till den kompetens som verksamheten kräver. Detta gäller även språkkompetens.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.