Spionage genom appar

Skriftlig fråga 2019/20:1669 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-24
Överlämnad
2020-06-25
Anmäld
2020-06-29
Sista svarsdatum
2020-07-09
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Svenska säkerhetsexperter varnar för att företags- och försvarshemligheter kan röjas genom att svenska företag, organisationer och myndigheter fortfarande tror att Tiktok ”är en kul ungdomsapp med oskyldiga klipp på dansande barn”.

Till fplus säger säkerhetsexperten Hanna Linderstål, vd vid analysföretaget Earhart Business Protection Agency, att hon ”med egna ögon sett hur försvarshemligheter har röjts”. Hon menar vidare att okunskapen kring Tiktok ännu är stor i Sverige och att det kan stå svenska organisationer och företag dyrt i längden, av flera skäl.

Hon kallar appen för ett ”kognitivt vapen” och menar att det är det vassaste vapnet som finns i den globala digitala kapprustning som pågår.

Hanna Linderstål pekar på att med 800 miljoner aktiva användare kan en opinion styras ”vrålsnabbt”. Ändå har vare sig offentliga eller privata organisationer i Sverige intresserat sig nämnvärt för Tiktok.

”Det är först nu som vi har några myndigheter som tar trevande steg ut på plattformen och många i den privata sektorn är helt enkelt väldigt okunniga”, säger Linderstål till fplus.

Appen registrerar och lagrar mycket information om den enskilda användaren. Även information från tredjepartssystem och andra sociala nätverk samlas in, vilket betyder att den information som användare redan delar i till exempel Snapchat, Facebook eller andra sociala nätverk tar även Tiktok del av när man delar länkar och klipp. Tiktok får också del av information från annonsföretag och andra analystjänster online för att få en bättre bild av användaren samt samlar in annan information som går att hitta online.

AI:n som styr informationsinsamlingen anses vara den mest kompetenta i branschen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att medvetandegöra myndigheter och företag om faran med att använda den här typen av appar, och kommer statsrådet att föreslå att de förbjuds i Myndighetssverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1669 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1669 av Björn Söder (SD)
Spionage genom appar

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att medvetandegöra myndigheter och företag om faran med att använda vissa typer av appar och om jag kommer föreslå att de förbjuds i myndigheter.

Kunskapen om informationssäkerhet behöver öka i samhället. Offentliga och privata aktörer behöver ta ansvar för att skydda sin information, sina nätverk och informationssystem. Detta gäller även mobila enheter. Också skyddet för den personliga integriteten måste upprätthållas.

Säkerhetsfrågor ligger högt på regeringens agenda och regeringen vidtar och har vidtagit ett stort antal åtgärder för att utveckla samhällets informations- och cybersäkerhet. En av målsättningarna i Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet (skr. 2016/17:213) är att bland annat statliga myndigheter, kommuner och regioner ska ha kännedom om hot och risker, ta ansvar för sin informationssäkerhet och bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. På regeringens uppdrag i juli 2018 har myndigheterna i Samverkansgruppen för informationssäkerhet tagit fram en Nationell handlingsplan för samhällets informations- och cybersäkerhet för åren 2019–2022. Regeringen gav därutöver i september förra året Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att genomföra riktade utbildningsinsatser till offentlig sektor för att höja nivån på informationssäkerhetsarbetet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2021.

Statsministern har också aviserat i regeringsförklaringen att ett nationellt cybersäkerhetscenter ska inrättas under 2020. Centret ska stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot mot Sverige och minska cybersårbarheterna.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.