Sommarkortet

Skriftlig fråga 2018/19:801 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sommaren 2018 fick elever i årskurs 6–9 i grundskolan och år 1 och 2 på gymnasiet sommarkort, ett avgiftsfritt SL-kort som för de unga i Järva och övriga Sverige innebar en möjlighet att resa fritt i sina hemlän. Alla kunde ta bussen gratis till stranden, till ett sommarjobb, till city, till ett museum eller för att hälsa på en släkting. Ingen behövde be sina föräldrar eller någon annan om skjuts eller om pengar till bussen. Ingen behövde prioritera bort en resa på grund av ekonomi. Ett SL-kort för alla unga oavsett ekonomiska möjligheter. Men den mycket populära och uppskattade reformen tog bort i och med att Moderaterna och deras stödpartiers budget gick igenom i riksdagen.

Under förra veckan hade Socialdemokraternas lokalföreningar i Järva olika bokbord. Vice ordförande i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, Elvir Kazinic, och jag träffade på många upprörda föräldrar i Rinkeby, Akalla, Husby och Tensta som frågade varför sommarkortet var borttaget. En pappa berättade att han har tre barn. Under förra sommaren så kunde de, så fort barnen jobbat klart på sina sommarjobb, göra utflykter med barnen, gå på museer och göra andra spännande aktiviteter. De kände att sommarkortet var en stor frihetsreform för dem. Nu är besvikelsen stor, vilket såklart är förståeligt. Det var en bra frihets- och jämlikhetsreform. Samtliga som kom fram till oss i Järva hoppas att sommarkortet kommer tillbaka.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad skulle ministern svara föräldrar i Järva angående sommarkortets framtid?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-06-17 Överlämnad: 2019-06-19 Anmäld: 2019-06-24 Svarsdatum: 2019-06-26 Sista svarsdatum: 2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga