sommargästers kommunala hemtjänst

Skriftlig fråga 2003/04:1274 av Ertsborn, Jan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-28
Anmäld
2004-05-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-06-09
Svar anmält
2004-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga 2003/04:1274

av Jan Ertsborn (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om sommargästers kommunala hemtjänst

För ett par år sedan ansökte en göteborgare om hemtjänst utan tidsbegränsning i Tjörns kommun, men beviljades fyra veckor. Därefter fastslog kammarrätten att göteborgaren hade rätt till fullt socialt bistånd, det vill säga matdistribution, städning samt omvårdnad utan någon tidsbegränsning. Tjörns kommun valde att driva ärendet vidare till Regeringsrätten som utfärdade ett prövningstillstånd och nyligen kom beslutet att kommuner är skyldiga att betala hemtjänst även för sina sommargäster.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta den enskildes rätt till hemtjänst. Däremot kommer Regeringsrättens beslut med största sannolikhet att drabba vissa kustkommuner hårt, eftersom dessa har betydligt fler boende under sommaren än under andra delar av året. Kustkommunerna får betala andra kommuners hemtjänstkostnader eftersom det är vistelsekommunen och inte hemkommunen som ska betala enligt Regeringsrättens beslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lars-Eric Lövdén:

Ämnar ministern vidta några åtgärder för att kostnader för hemtjänst ska betalas av hemkommunen och inte av vistelsekommunen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1274 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2003/04:1274 om sommargästers kommunala hemtjänst

Socialminister Lars Engqvist

Jan Ertsborn har frågat Lars-Erik Lövdén om han ämnar vidta några åtgärder för att kostnaderna för hemtjänst ska betalas av hemkommunen och inte av vistelsekommunen. Lars-Erik Lövdén har överlämnat frågan till mig eftersom det är jag som ansvarar för frågor om äldre och hemtjänst.

Kommunerna har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får den omsorg och det stöd i övrigt som de är i behov av. Den som vistas i en annan kommun än hemkommunen har rätt till bistånd i vistelsekommunen om behov av sådana insatser finns. Det är vistelsekommunen som utreder, beviljar, utför samt bekostar insatserna. Denna ordning gäller för alla grupper i samhället, inte bara för de äldre.

Om en uppdelning införs av ansvar för biståndsbedömning och beslut respektive finansiering finns risk för intressekonflikter mellan berörda kommuner vilket skulle kunna drabba den enskilde. Exempel på sådana konflikter finns från tiden innan den så kallade flytträtten för äldre med omsorgsbehov infördes år 1998.

Det finns också rent praktiska aspekter att ta hänsyn till. För att kunna bedöma, följa och kontinuerligt ompröva äldres behov av olika insatser krävs nära och återkommande kontakter mellan ansvariga tjänstemän och den biståndssökande. Om ansvaret att utreda behov och besluta om insatser skulle läggas på hemkommunen skulle svårigheter uppkomma i de fall hemkommun och vistelsekommun ligger geografiskt långt ifrån varandra.

Vistelsebegreppet ger vistelsekommunen ett samlat och tydligt ansvar för äldres omsorg. Det är enligt min uppfattning den mest ändamålsenliga ordningen för att tillvarata såväl de äldres behov som kommunernas intressen. För äldre personer med behov av omsorgsinsatser är det dessutom nästan alltid på det sättet att vistelsekommun och hemkommun sammanfaller.

Företrädare för enskilda kommuner, främst attraktiva turistkommuner, gör ibland gällande att de fått ökade kostnader till följd av konsekvenser på grund av vistelsebegreppet. Detta stämmer också till viss del. För närvarande finns dock ingen heltäckande bild av hur vanligt förekommande det är att äldre personer erhåller hemtjänst i annan kommun än den egna hemkommunen. En kartläggning genomförs för närvarande av Svenska Kommunförbundet. Den beräknas vara färdig inom kort.

Som jag nämnt anser jag att det för närvarande inte finns skäl att ändra på den nuvarande ordningen med ett samlat omsorgsansvar för vistelsekommunen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.