Socialt entreprenörskap

Skriftlig fråga 2011/12:537 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-04-19
Anmäld
2012-04-19
Besvarad
2012-04-25
Svar anmält
2012-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga

2011/12:537 Socialt entreprenörskap

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Samhället och näringslivet består av allt fler företag som säger sig bedriva ett socialt entreprenörskap, som tar samhällsansvar genom att tillföra en social dimension i sitt sätt att arbeta. Det är i grunden något positivt, men det finns också oklarheter kring vad det betyder att vara non-profitföretag, att ta samhällsansvar och ha en social profil.

Idéburna icke vinstdrivande organisationer, företag och stiftelser är en kategori av aktörer som skulle kunna uppmuntras att växa och utvecklas. Det är aktörer som ofta finns i den ideella sektorn och som vill vara med och ta ett större samhällsansvar.

Samhället skulle kunna uppmuntra dessa aktörer i större grad. De bidrar till mångfald och nytänkande, och kan fungera som ett bra komplement i såväl civilsamhället som näringslivet. Några hinder för dessa aktörer är systemet med upphandlingar, där större aktörer ofta slår ut mindre aktörer. Dessutom handlar det många gånger om att upphandlingarna omfattar större uppdrag vilket slår ut små aktörer.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén har antagit ett yttrande som lyfter betydelsen av socialt entreprenörskap. I yttrandet slår man fast att socialt företagande utgör ett centralt inslag i den europeiska sociala modellen och utgör ett värdefullt bidrag till samhället.

Min fråga till näringsministern är huruvida hon avser att ta initiativ för en handlingsplan som syftar till att uppmuntra och stötta non-profitföretag och andra aktörer inom socialt företagande så att dessa kan växa och utvecklas.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:537 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 25 april

Svar på fråga

2011/12:537 Socialt entreprenörskap

Näringsminister Annie Lööf

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig huruvida jag avser att ta initiativ för en handlingsplan som syftar till att uppmuntra och stötta non-profitföretag och andra aktörer inom socialt företagande så att dessa kan växa och utvecklas.

Som Carina Adolfsson Elgestam är inne på är socialt entreprenörskap, eller så kallat samhällsentreprenörskap, ett viktigt område som röner allt större intresse. Detta gäller inte minst bland unga entreprenörer och företagare. Entreprenörer som både drivs av att följa en stark affärsidé och att svara upp mot ett socialt eller miljörelaterat problem bör uppmuntras då det bidrar till nytänkande, innovation och stärkt konkurrenskraft.

Jag anser att trenden med ett ökande antal företag med sociala mål är positiv. Samhällsentreprenörskapet bottnar i och utgår från att lösa ett samhällsproblem och/eller utveckla samhällsnyttiga funktioner. Inom arbetet med den nationella innovationsstrategin uppmärksammas samhällsentreprenörskap och social innovation.

Regeringen lanserade 2010 Handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag. Den inriktar sig på att underlätta för fler och växande företag som driver näringsverksamhet med ett övergripande mål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle. Tack vare handlingsplanen har frågor som rör kunskapsspridning, upphandling, finansiering och statistik över sektorn lyfts upp och belysts. Också värt att nämna i sammanhanget är den överenskommelse som ingicks 2008 mellan regeringen, idéburna organisationer inom det sociala området och Sveriges Kommuner och Landsting. Målet är att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare och att utveckla en större mångfald av utförare och leverantörer av hälso- och sjukvård samt omsorg.

Regeringen har alltså sedan flera år verkat för en stärkt utveckling av de sociala företagen. Genom Tillväxtverket stöder regeringen det kooperativa företagandet i Sverige. Via programmet Kooperativ utveckling får organisationen Coompanion medel för företagsrådgivning riktad mot kooperativ och i viss mån sociala företag.

Carina Adolfsson Elgestam nämner i sin fråga Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs arbete med att föra fram frågor som rör socialt entreprenörskap och socialt företagande. På senare tid har vi haft särskild anledning att följa EESK:s arbete då de bidragit i framtagandet av kommissionens meddelande Social Business Initiative som antogs i höstas. Regeringen ser positivt på initiativet och kommer aktivt att följa och påverka de konkreta åtgärder som syftar till att undanröja hinder bland annat kopplade till finansiering, kunskapsutveckling och regelverk.

Jag har mot bakgrund av ovanstående inga planer på att ta fram ytterligare en handlingsplan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.