Smittspridningen av covid-19 i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:2644 av Per Ramhorn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-23
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har för närvarande den högsta samhällssmittan i hela Europa, och sjukvården går på knäna. Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat i Sverige i tio veckor i följd, vilket innebär att de restriktioner som regeringen har infört inte har haft tillräcklig effekt för att dämpa smittspridningen. Många barn, unga och medelålders drabbas av covid-19. Vågen av smittade är också högre och längre än i andra svårt drabbade länder. Samma sak var det förra våren med resultatet att vi har många fler långtidssjuka och avlidna än vad som var, och är, nödvändigt. Det kommer dröja till i sommar innan antalet vaccinerade är tillräckligt stort för att dämpa smittspridningen ordentligt. Med dagens nivå av smitta kommer ytterligare uppåt en halv miljon svenskar då att ha drabbats av covid-19, varav tiotusentals får långvariga eller svåra besvär. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är följande:

 

Varför använder inte regeringen sig av pandemilagen och inför fler restriktioner för att trycka tillbaka smittspridningen i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2644 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03776 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2644 av Per Ramhorn (SD)
Smittspridningen av covid-19 i Sverige

Per Ramhorn har frågat mig varför regeringen inte använder sig av pandemilagen och inför fler restriktioner för att trycka tillbaka smittspridningen i samhället.

Regeringen har använt sig av lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (covid-19-lagen) för att reglera en mängd olika verksamhetstyper, i syfte att minska riskerna för smittspridning i samhället. Exempelvis får tåg och bussar med en linjesträckning som överstiger femton mil inte ta ombord fler passagerare än hälften av färdmedlets sittplatser. I föreskrifter som meddelats med stöd av lagen finns begränsningar om antalet personer som samtidigt får vistas i bl.a. butiker och gym. I butiker ska man dessutom handla ensam. Länsstyrelserna har rapporterat om att det förekommer brister i allmänhetens följsamhet av de råd, rekommendationer och uppmaningar som gäller. Följsamheten till dessa behöver förbättras

Den ökade smittspridningen under mars och april 2021 har även lett till att regeringen har bedömt att förslaget till justerat regelverk för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ännu inte har kunnat träda i kraft och den så kallade åtta-gränsen gäller alltjämt. Vidare har det remitterats en promemoria med förslag på en förordning om tillfälliga nedstängningar och förbud för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Syftet med remitteringen var att säkerställa att det finns ett


beredningsunderlag för sådana åtgärder om regeringen skulle behöva agera mycket skyndsamt. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att begränsningarna inte får vara mer ingripande än nödvändigt.

Stockholm den 5 maj 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.