Smartare mätare som sparar energi

Skriftlig fråga 2008/09:845 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-15
Anmäld
2009-04-15
Besvarad
2009-04-22
Svar anmält
2009-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga

2008/09:845 Smartare mätare som sparar energi

av Aleksander Gabelic (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Från den 1 juli i år ska alla hushåll i landet ha elmätare som lätt kan läsas av en gång i månaden. Det är naturligtvis positivt, men det finns klokare mätare som visar hushållets elförbrukning i realtid. Alla familjemedlemmar kan då se vad som händer när man slår på spisen och hur stor skillnad det gör om man till exempel använder lock, plattans eftervärme eller passar på att baka bröd när man ändå har satt på ugnen. Enligt forskare kan det minska hushållens elförbrukning med över 10 procent.

I dag är det nätbolagen som äger elmätarna. I rapporten Vägväl energi från Kungliga Vetenskapsakademien visas att hushållen inte får tillgång till de bästa elmätarna när det är energibolagen själva som ansvarar för dem. Ofta är nätbolagen de som också säljer el och har då tyvärr inte som förstahandsfokus att man ska minska elanvändningen. I till exempel Tyskland har monopolet släppts och fler får tillhandahålla elmätare. En annan väg att gå kan vara att ställa hårdare krav på nätbolagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern:

Avser ministern att verka för en för hushållen tydligare elmätning i syfte att spara energi?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:845 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 22 april

Svar på fråga

2008/09:845 Smartare mätare som sparar energi

Näringsminister Maud Olofsson

Aleksander Gabelic har frågat Andreas Carlgren om regeringen avser att verka för en för hushållen tydligare elmätning i syfte att spara energi. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det enkla svaret på Aleksander Gabelics fråga är ja. Jag är övertygad om att ökade kunskaper om hur mycket el vi förbrukar ökar möjligheten för effektivare användning av el. För konsumenterna innebär tätare mätaravläsningar att kopplingen mellan elanvändningen och fakturan blir tydligare genom att fakturering kan ske efter faktisk förbrukning och inte som tidigare enligt en schablon. Jag anser därför att månadsvis avläsning är ett bra första steg för att effektivisera energianvändningen eftersom det underlättar kundernas aktiva val och skapar dynamik på elmarknaden. Nästa steg är att åstadkomma en ännu tätare återkoppling av elförbrukningen. Tätare mätning är ett steg på vägen mot effektivare energianvändning, men det är inte hela lösningen. Nyttan måste vägas mot merkostnaden. Ett mer energieffektivt beteende måste också komma till stånd.

I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik – Energi (prop. 2008/09:163) gör regeringen bedömningen att utökade satsningar på energieffektivisering behövs för att nå målet om 20 procent effektivare energianvändning till år 2020 och anger i propositionen en handlingsplan. Insatserna omfattar bland annat krav på individuell mätning av el och varmvatten i samband med ny- och ombyggnad.

Inom EU förs en diskussion om hur konsumentskyddet kan stärkas på elmarknaden och hur kontinuerlig mätning ska främjas. EU anger i sitt tredje lagförslag för den inre marknaden för el en tydlig målsättning om kontinuerlig mätning vilket kommer att leda till skärpta krav om mätning också i Sverige.

Jag vill slutligen uppmärksamma Gabelic på att det är elproducenter eller elhandlare och inte nätbolag som säljer el. Produktion och handel av el är konkurrensutsatt verksamhet och ska enligt lag bedrivas åtskilt från nätverksamhet. Nätägaren ansvarar för att elenergin transporteras från produktionsanläggningarna till elanvändarna och är enligt lag skyldig att mäta och rapportera överförd el liksom att tillhandahålla mätare. Jag vill även understryka att det inte finns något som förhindrar att flera aktörer tillhandahåller mätare i Sverige. Det står nätägare fritt att välja både mätarteknik och leverantör av mätare så länge som de lagstiftade kraven på mätning uppfylls. Vidare är det möjligt för den elanvändare som så önskar att begära att hans eller hennes elförbrukning ska mätas kontinuerligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.