skyddet för bondesamhällets kulturarv

Skriftlig fråga 2001/02:1199 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-22
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 maj

Fråga 2001/02:1199

av Bengt Silfverstrand (s) till kulturminister Marita Ulvskog om skyddet för bondesamhällets kulturarv

Skyddet för landsbygdens kulturminnen är svagare än vad gäller stadsmiljöerna. Under de senaste åren har uppmärksammats flera fall av rivningar, medveten vanvård och allmänt förfall vad beträffar kulturhistoriskt värdefull bebyggelse på landsbygden. Många gånger drabbar detta gårdar och torp som uppfördes i jordbrukslandskapet vid 1800-talets skiften och under de stora uppodlingarna fram till första världskriget. Ofta är det samtidigt just dessa småbruk som bevarat en förindustriell byggnadstradition med korsvirke, skiftesverk, knuttimring eller gotländska stenhus beroende på var i Sverige man befinner sig.

Plan- och bygglagens liberala inställning beträffande utomplans bebyggelse är ett huvudproblem eftersom den inte ger något slagkraftigt lagrum att åberopa för den stadsarkitekt, antikvarie eller byggnadsnämnd som vill bevara några av landsbygdens kulturminnen.

För att kunna bevara byggnader i de traditionella teknikerna korsvirke, skiftesverk och knuttimring m.m. torde krävas någon form av skyddsbestämmelse med krav på bygg- och rivningslov för all utomplans bebyggelse som är uppförd före år 1900 och som representerar traditionellt och regionalt förankrade byggnadsverk. Ett alternativ är en lovplikt knuten till riksintressena.

Avser ministern att arbeta för en lagändring så att landsbygdens kulturella särdrag och kulturarvet från det gamla bondesamhället kan skyddas för framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1199 besvarad av

den 29 maj

Svar på fråga 2001/02:1199 om skyddet för bondesamhällets kulturarv

Kulturminister Marita Ulvskog

Bengt Silfverstrand har frågat mig om jag avser att arbeta för en lagändring så att landsbygdens kulturella särdrag och kulturarvet från det gamla bondesamhället kan skyddas för framtiden.

Bengt Silfverstrand tar upp frågor om hot och skydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse som i dag ligger utanför planlagt område.

För all bebyggelse gäller 3 kap. 10 och 12 §§ i plan- och bygglagen. Dessa bestämmelser avser varsamhet vid ändring av byggnad respektive att kulturhistoriskt värdefull bebyggelse eller bebyggelse som ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö inte får förvanskas. Plan- och bygglagen ger vidare kommunerna en möjlighet att genom områdesbestämmelser höja bygglovsplikten eller precisera andra krav i fråga om kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Det är dock viktigt att se till att de lagar som berör bevarandet av kulturarvet regelbundet utvärderas och ses över så att de är användbara instrument i arbetet för bevarandet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.