Svar på fråga 2019/20:1012 av Jamal El-Haj (S)
Skydd av barn och skolpersonal mot islamofobi
Jamal El-Haj har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att skydda barn och personal inom skola och barnomsorg mot frihets- och demokrati-inskränkande kommunala beslut.
Religionsfriheten är en mänsklig rättighet som i Sverige skyddas genom bl.a. regeringsformen och Europakonventionen. De grundläggande fri- och rättigheterna enligt regeringsformen gäller i förhållande till det allmänna, dvs. även i relationen mellan enskild och kommun.
Barns rätt till religionsfrihet följer också av FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, som sedan den 1 januari 2020 gäller som svensk lag. Barn och elever ska ges förutsättningar att själva forma sina egna uppfattningar gällande religion eller annan trosuppfattning.
Diskriminering på grund av religion är vidare förbjuden enligt diskrimineringslagen (2008:567) på bl.a. utbildningsområdet och i arbetslivet. Diskriminering eller kränkningar kopplade till de i lagen angivna diskrimineringsgrunderna ser samhället som särskilt allvarliga.
Skolpersonal är förbjudna att utsätta elever för kränkande behandling. Skolhuvudmännen är vidare både som arbetsgivare och utbildnings-anordnare skyldiga att vidta aktiva åtgärder mot diskriminering. Statens skolinspektion och Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att bestämmelserna i skollagen respektive diskrimineringslagen följs.
Skolan har också ett demokratiskt uppdrag. Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen (2010:800). Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Anställda inom skolväsendet måste verka för att demokratins idéer blir vägledande i sitt arbete.
Skollagens portalparagrafer är utformade mot bakgrund av bl.a. regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter och utvecklas sedan i läroplanerna för de olika skolformerna. Jag förutsätter att även beslutsfattare på den kommunala nivån tar hänsyn till den normhierarki som gäller generellt vid framtagande av lokala bestämmelser. Enligt regeringsformen har offentliga organ dessutom alltid en skyldighet att inte tillämpa en föreskrift som strider mot en bestämmelse i grundlag eller annan överordnad författning, s.k. lagprövning. Lagligheten av en kommuns beslut kan också prövas enligt bestämmelserna om laglighetsprövning i kommunallagen (2017:725). När det gäller det nämnda beslutet av Skurups kommun så har det överklagats till domstol.
Regeringen har vidtagit en rad konkreta åtgärder för att varje skola ska förebygga och hantera elevers utsatthet för kränkande behandling och diskriminering. Regeringen har beslutat om direktiv till Utredningen om en effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen (dir. 2018:99). Utredaren ska bland annat analysera hur tillsynen över bestämmelserna i diskrimineringslagen när det gäller det skollagsreglerade området i sin helhet kan flyttas till Skolinspektionen. Utredaren ska vidare se över vilka åtgärder som behövs för att säkerställa efterlevnad av bestämmelserna om aktiva åtgärder. Utredaren ska redovisa sina förslag senast den 1 oktober 2020.
Att främja likabehandling och motverka alla former av kränkningar är en del i skolans arbete för trygghet och studiero. Regeringskansliet har beslutat att en utredare ska biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram ett förslag till en nationell plan för skolans arbete med trygghet och studiero och lämna förslag som säkerställer ett fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan. Uppdraget ska redovisas senast den 16 december 2020.
Huvudmännen för skolorna ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra gällande bestämmelser och författningar (2 kap. 8 § skollagen). Jag utgår från att så väl rektorer och lärare som ansvariga huvudmän följer och upprätthåller skollagen och andra gällande bestämmelser och författningar.
Stockholm den 4 mars 2020
Anna Ekström