Skellefteåsjukan

Skriftlig fråga 2019/20:460 av Jonas Sjöstedt (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-21
Anmäld
2019-11-22
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Skellefteåsjukan är en allvarlig ärftlig sjukdom. I Sverige förekommer den främst i norra Västerbotten och södra Norrbotten. Glädjande nog innebär medicinska framsteg att sjukdomen numera kan behandlas med nya mediciner. Men behandlingen är mycket kostsam. Kostnaden för läkemedel kommer att innebära en betydande merkostnad för de berörda regionerna. Bara i Norrbottens fall kan merkostnaden om några år bli uppemot 90 miljoner kronor årligen.

Regionerna är redan under en betydande ekonomisk press beroende på regeringens politik, där skattesänkningar för högavlönade är viktigare än tillskott till välfärden.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att kompensera regioner som har särskilda kostnader för sjukdomar som är särskilt vanliga i vissa områden av Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:460 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

04873/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:460 av Jonas Sjöstedt (V)
Skellefteåsjukan

Jonas Sjöstedt har frågat mig om jag avser att kompensera regioner som har särskilda kostnader för sjukdomar som är särskilt vanliga i vissa områden av Sverige.

De senaste årens tillskott av statliga bidrag till välfärden har varit historiskt höga. Nivån på de generella statsbidragen till kommuner och regioner höjdes med 10 miljarder kronor 2017 och har sedan dess höjts ytterligare. I regeringens budgetproposition för 2020 föreslås generella tillskott till kommunsektorn med 5 miljarder kronor 2020 varav 1,5 miljarder kronor fördelas på utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och socialomsorg. Förstärkningarna av de allmänna bidragen till kommuner och regioner ska fortsätta i en jämn takt under mandatperioden.

För 2019 erhåller regionerna 29,7 miljarder kronor från staten för receptförskrivna läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Huvuddelen av statens bidrag fördelas mellan regionerna enligt den särskilda behovsmodell som tillämpats årligen sedan 2002. Modellen tar hänsyn till kön, ålder och vissa socioekonomiska variabler. Den innefattar också en solidarisk finansiering mellan regionerna för vissa läkemedel som är mycket dyra och där behoven är ojämnt fördelade mellan regionerna. Det handlar till exempel om läkemedel mot sällsynta sjukdomar.

Läkemedel som rekvireras till vården finansieras av regionerna. Denna kostnad var för regionernas del 9,1 miljarder kronor under 2018. Patienter med skellefteåsjukan, som Jonas Sjöstedt särskilt nämner i sin fråga, behandlas med bromsmediciner och numera även nya genterapier (inotersen och patisiran). De nya medicinerna är slutenvårdsläkemedel och ingår därmed i regionernas finansieringsansvar.

Läkemedelsutredningen förslår bl.a. att statens nuvarande särskilda bidrag för läkemedel till regionerna inordnas i det generella statsbidraget. Vidare föreslås en vidareutveckling av systemet med solidarisk finansiering. Det inkluderar ett särskilt finansiellt stöd från staten till regioner med ovanligt stora kostnader för vissa läkemedel mot sällsynta sjukdomar och som fått en positiv nationell rekommendation. Vidare föreslås ett särskilt statligt stöd till regionerna för användning av nya läkemedel.

Slutbetänkandet från Läkemedelsutredningen har remitterats. Utredningens förslag och remissinstansernas synpunkter bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag är i nuläget inte beredd att föregripa det arbetet.

Stockholm den 3 december 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.