Skatteverket och Taiwan

Skriftlig fråga 2017/18:1001 av Caroline Szyber (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Taiwanesiska pass bär namnet ”Republic of China (Taiwan)”. Den vanliga och vardagliga benämningen på landet är rätt och slätt Taiwan. Både dessa termer är motiverade, antingen genom att de (i det första fallet) speglar det officiella namnet på statsbildningen, eller (i det andra fallet) är den term som vanligtvis används. Att ändra det till "Taiwan, provins i Kina" ger det missvisande intrycket att Taiwan faktiskt styrs av Folkrepubliken Kina, vilket inte stämmer. Att ändra namnet skulle kunna få allvarliga konsekvenser för privatpersoner.

Resenärer från Taiwan kan exempelvis av misstag komma att listas som medborgare i Folkrepubliken Kina. Notera att taiwanesiska medborgare kan resa in till Sverige – och hela EU – visumfritt, vilket inte kinesiska medborgare kan. Detta skulle kunna orsaka problem vid inresan till Sverige.

Svenska medborgare som söker visum för längre vistelser än de visumfria 90 dagarna söker detta på Taipei Mission in Sweden, inte på kinesiska ambassaden. Ett namnbyte skulle kunna innebära att sådana visumansökningar kommer till fel instans, nämligen till den kinesiska ambassaden. Oavsett om resultatet blir att visumansökan helt enkelt ignoreras, eller att den kinesiska ambassaden faktiskt utfärdar ett visum som saknar giltighet i Taiwan, är effekten lika problematisk för personen i fråga.

När Sverige skrev dubbelbeskattningsavtal med Taiwan var det (indirekt, via Exportrådet) med Taipei Mission in Sweden, inte med kinesiska myndigheter som inte skulle kunna ingå några sådana avtal. Ett nytt namn skulle kunna medföra att svenska företag av misstag kontaktade kinesiska ambassaden i Stockholm eller svenska ambassaden i Beijing i stället för Taipei Mission in Sweden eller motsvarande enhet, Business Sweden i Taiwan, när det gäller frågor kring handel mellan länderna.

Situationen är visserligen i dag att Sverige inte har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men det behöver inte innebära att man inom Sveriges gränser måste göra livet svårare för mellanfolkliga kontakter mellan Sverige och Taiwan. Taiwan är en de facto-stat, som dessutom är en demokrati och som har goda inofficiella förbindelser med Sverige.

Att frivilligt ändra benämningen till "Taiwan, provins i Kina" är en ren byråkratisk åtgärd för att anpassa sig till en helt konstgjord standard som inte återger den faktiska geografiska verkligheten utan baserar sig på politiserad terminologi från Förenta Nationerna, där ju Kina är medlem medan Taiwan inte tillåts vara det. Detta speglar Folkrepubliken Kinas ambitioner att införliga Taiwan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern och Utrikesdepartementet att det demokratiskt styrda Taiwan är en provins tillhörande Kina och vilken betydelse har det i så fall för den svenska utrikespolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1001 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdag

en


Svar på fråga 2017/18:1001 av Caroline Szyber (KD)
Skatteverket och Taiwan samt fråga 2017/18:1006 av Cecilia Magnusson (M) Skatteverkets byte av namn på Taiwan

Caroline Szyber har frågat mig om jag anser att Taiwan är en provins tillhörande Kina och vilken betydelse detta i så fall har för den svenska utrikespolitiken. Cecilia Magnusson har ställt samma fråga och jag väljer därför att besvara de båda frågorna samtidigt.

Sverige har, likt övriga EU-medlemsländer, erkänt Folkrepubliken Kina. Det betyder att vi alla följer den s.k. ett-Kina-politiken och inte ser någon möjlighet att erkänna Taiwan som stat. Regeringen stödjer dock fortsatt Taiwans meningsfulla deltagande i internationella organisationer när det är meningsfullt och inte kräver status som stat.

Kontakterna mellan Sverige och Taiwan är omfattande, trots avsaknad av diplomatiska förbindelser. Sverige har ett handelskontor i Taipei. Handelsutbytet är en viktig del av våra relationer. Det är även kulturutbytet, det akademiska samarbetet och de parlamentariska kontakterna.

Stockholm den 21 mars 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.