Skatten på digitala medier

Skriftlig fråga 2012/13:247 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-01-16
Anmäld
2013-01-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-01-31
Svar anmält
2013-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2012/13:247 Skatten på digitala medier

av Mats Pertoft (MP)

till finansminister Anders Borg (M)

EU:s nuvarande momsregler hindrar medlemsstaterna från att införa samma låga moms på digitala medier som tillämpas på tryckta publikationer. För svensk del innebär detta att momsen på en tidningsprenumeration är fyra gånger så hög om man beställer den till sin läsplatta som om man beställer den till sin brevlåda.

För några veckor sedan uppmanade Neelie Kroes, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för EU:s digitala agenda, den svenska regeringen att ”ta sitt ansvar” och bidra till att denna straffbeskattning av digitala tidningar, tidskrifter och böcker i EU upphör (DN Debatt 8/12 2012). Anledningen till att Kroes lyfter frågan just nu är att kommissionen i slutet av 2013 ska presentera ett lagstiftande förslag om EU:s momssatser.

Flera länder, till exempel Frankrike och Italien, har redan gått före och arbetar hårt för att få stöd från övriga medlemsstater för teknikneutrala momsregler. Men trots att en enig riksdag redan för över 1,5 år sedan uttryckte att de vill se teknikneutrala momsregler så driver den svenska regeringen ännu inte frågan.

Detta är extra anmärkningsvärt mot bakgrund av it-ministerns målsättning att ”Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.

Min fråga till finansministern är:

Kommer finansministern under 2013 att verka för en förändring av EU:s momsregler, så att straffbeskattningen av digitala medier upphör?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:247 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 31 januari

Svar på fråga

2012/13:247 Skatten på digitala medier

Finansminister Anders Borg

Mats Pertoft har frågat mig om jag under 2013 kommer att verka för en förändring av EU:s momsregler så att straffbeskattningen av digitala medier upphör.

Den svenska mervärdesskatten bygger på momsdirektivet och det reglerar möjligheterna att införa reducerade skattesatser, så kallad lågmoms.

Sedan sommaren 2009 ger direktivet möjlighet att införa lågmoms på tillhandahållande av böcker på alla typer av fysiska bärare, det vill säga även ljudböcker på cd-skiva. Ändringen föregicks av ett aktivt arbete av den svenska regeringen. Det är korrekt att möjligheten till lågmoms för närvarande inte omfattar elektroniskt levererade böcker, det vill säga de som saknar fysiska bärare. Det är även korrekt att Frankrike och Luxemburg infört lågmoms på elektroniska böcker. De har dock av Europeiska kommissionen uppmanats att ändra sin lagstiftning och rättsliga åtgärder har inletts av kommissionen.

Som Mats Pertoft nämner håller EU:s momsregelverk på att ses över. I strategin för det framtida mervärdesskatteuttaget, som kommissionen lade fram förra året, lanserades en djupgående reform av EU:s system för mervärdesskatt. Kommissionen uppger att den avser att lägga fram förslag om mervärdesskattesatser under 2013. Det är angeläget att liknade produkter behandlas lika. Jag följer därför det pågående arbetet inom EU mycket noggrant och konstruktivt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.