Skärpta straff för trafikbrott

Skriftlig fråga 2019/20:2044 av Ingemar Kihlström (KD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-25
Överlämnad
2020-08-27
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-10
Sista svarsdatum
2020-09-10
Besvarad
2020-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trafikbrott är en av de vanligaste formerna av brott som begås i Sverige. Förövarna gör det ofta vanemässigt, återfaller och utgör en fara för andra. Sedan november förra året har en utredning funnits på Morgan Johansson bord, som föreslår en del skärpta straff och också ett nytt trafikbrott, grov trafikbrottslighet. Den är också remitterad. Från ett kristdemokratiskt perspektiv ser förslagen lovande ut.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer det en proposition i höst som föreslår skärpta straff för trafikbrott så som föreslagna i Ds 2019:22?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2044 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/03034/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2044 av Ingemar Kihlström (KD)
Skärpta straff för trafikbrott

Ingemar Kihlström har frågat mig om det kommer en proposition i höst som föreslår skärpta straff för trafikbrott så som föreslagna i Ds 2019:22.

Det är viktigt att den som begår trafikbrott kan straffas på ett adekvat sätt och att det finns goda förutsättningar att upptäcka brottsligheten. Det är inte enbart en fråga om brottsbekämpning utan också om att rädda liv. Vi kan inte tillåta att vissa personer gång på gång kör olovligt eller påverkade av alkohol eller narkotika och utsätter andra människor för stora risker. Vanemässiga och upprepade trafikbrott utgör dessutom lagtrots.

Regeringen har därför tagit flera initiativ på området.

Som nämns i frågan har en utredare bland annat föreslagit att maximistraffet för grov olovlig körning och rattfylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Förutom strängare straff möjliggör dessa förslag att den som kör utan körkort eller påverkad av alkohol eller narkotika vid behov kan frihetsberövas redan i samband med ett polisingripande. Utredaren har också föreslagit att maximistraffet för grovt rattfylleri höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet och jag kommer att återkomma i frågan när det arbetet är färdigt.

Dessutom har regeringen gett en utredare i uppdrag att analysera förutsättningarna för att införa sållningsprov i trafiken för att hitta personer som kör narkotikapåverkade. I dag kan sållningsprov bara tas för att undersöka om en förare kör alkoholpåverkad. Samma utredare har också fått i uppdrag att ta ställning till om det bör införas ett system med så kallade trafiksäkerhetskontrollanter som till exempel skulle kunna genomföra nykterhetskontroller. Utredarens uppdrag ska redovisas senast den 1 mars 2021.

Stockholm den 10 september 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.