Skärpta åtgärder mot högerextrem terrorism

Skriftlig fråga 2012/13:671 av Bergstedt, Hannah (S)

Bergstedt, Hannah (S)

den 24 juli

Fråga

2012/13:671 Skärpta åtgärder mot högerextrem terrorism

av Hannah Bergstedt (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I skuggan av Sverigedemokraterna frodas en växande flora av nynazistiska och andra högerextrema organisationer. I dessa odlas en kultur som kan ses som en korsning mellan den religiösa sektens och den yrkeskriminella organisationens. Slutenhet, utpekande av yttre ”fiender” som motiverar sektens existens, ledarkult och absolut lydnad gäller. Tvivel och avhopp tolereras inte, och avhoppare förföljs och hotas lika intensivt som de utpekade yttre ”fienderna”.

Svenskarnas parti är kanske den i dag mest kända högerextrema och nynazistiska sekten. I sekterismens och extremismens natur ligger dock förökning genom delning. Nationaldemokraterna som uppstått ur Sverigedemokraterna är ett tydligt exempel. Högerextremismen består också av ”ensamma galningar” av Behring Breiviks typ (även om han fostrats i SD:s syskonparti Fremskrittspartiet).

Nyligen greps den ökände norske högerextremisten Varg Vikernes av fransk polis, misstänkt för att ha planerat en massaker. Det finns anledning att öka bevakningen av svensk nynazism och högerextremism samt enskilda personer som är knutna till denna och som är kända för vålds- och vapenbenägenhet. Den moderna nynazismen och högerextremismen opererar över gränserna och i kontakt mellan enskilda och grupper i olika länder.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att trappa upp medborgarnas skydd mot och bevakningen av hotet från högerextremismen och nynazismen?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2013-07-24 Besvarad: 2013-08-14 Svar anmält: 2013-08-15 Anmäld: 2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-08-14)