sjukvården i västra Värmland och Dalsland

Skriftlig fråga 2000/01:1455 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-21
Besvarad
2001-07-06
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga 2000/01:1455

av Sten Tolgfors (m) till socialminister Lars Engqvist om sjukvården i västra Värmland och Dalsland

Den politiska majoriteten i Värmlands landsting vill lägga ned akut-, kirurgi- och medicinverksamheten på Säffle sjukhus. Det innebär att västra Värmland och Dalsland blir en vit fläck på sjukvårdskartan, vilket skapat stor oro bland människor på orter som Åmål och Säffle.

En nedläggning av Säffle sjukhus riskerar föra med sig att regionens attraktionskraft minskar, eftersom människor tvekar att flytta med sina familjer till platser långt från sjukvård. Tryggheten och valfriheten minskar om politiska beslut gör att avstånden blir alltför långa till sjukvården.

Det är viktigt att alla människor i Sverige ges möjlighet att välja sjukvård och vårdgivare. Om människor gavs inflytande över vården, så skulle deras val av vårdgivare styra sjukhusets framtid.

Sjukvården bör präglas av ett varierat utbud av vårdgivare, enskilda eller offentliga, dit patienterna efter eget val kan vända sig. Ett alternativ som förts fram för att rädda verksamheten i Säffle är att en privat vårdgivare skulle ges möjlighet att ta över driften av sjukhuset.

Vad avser socialministern göra för att säkerställa rimlig och likvärdig tillgång till sjukvård för människor i hela landet, också i västra Värmland och Dalsland?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1455 besvarad av

den 25 juli

Svar på fråga 2000/01:1455 om sjukvården i västra Värmland och Dalsland

Socialminister Lars Engqvist

Sten Tolgfors har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa rimlig och likvärdig tillgång till sjukvård för människor i hela landet, också i Västra Värmland och Dalsland.

I den nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården (prop. 1999/2000:149), som riksdagen antog i november 2000, prioriteras som bekant bl.a. arbete med att förbättra hälso- och sjukvårdens tillgänglighet och åtgärder som ökar patienternas delaktighet och inflytande. Vidare betonas i handlingsplanen att alternativa driftsformer i den öppna vården och omsorgen ska stimuleras genom att fler kooperativa, privata och ideella vårdgivare ges möjlighet att sluta avtal med sjukvårdshuvudmännen. För att ytterligare förbättra tillgängligheten till vården kommer regeringen under perioden 2002@2004 att satsa 3,75 miljarder kronor för att minska väntetiderna och korta köerna inom sjukvården. Målet är att alla patienter inom tre år ska kunna erbjudas behandling inom tre månader. För att ovan angivna mål ska kunna uppnås, krävs naturligtvis att vårdens tillgänglighet är god.

Avseende frågan om tillgängligheten till vården i västra Värmland och i Dalsland, är det Värmlands läns landsting som har att avgöra hur sjukvården bör organiseras i länet för att uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav på att en god hälso- och sjukvård ska erbjudas de som är bosatta i landstinget samt hur de mål som uppställs i den nationella handlingsplanen ska kunna uppnås.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.