Sjukfrånvaro i kommun och landsting

Skriftlig fråga 2016/17:235 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-10-26
Överlämnad
2016-10-27
Anmäld
2016-10-28
Sista svarsdatum
2016-11-02
Svarsdatum
2016-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Enligt Försäkringskassan uppvisar i stort sett samtliga yrkeskategorier en ökning av startade sjukfall per 1 000 anställda. Totalen startas det flest sjukfall i relation till antalet anställda inom service- och omsorgsarbete. Uppdelat på kvinnor och män kvarstår den yrkeskategorin som nummer ett för kvinnor medan män startar flest sjukfall inom servicearbete utan krav på utbildning. För psykiatriska diagnoser har ökningen sedan 2010 varit ännu kraftigare. Service- och omsorgsyrkena ligger i topp även här, men får nu också sällskap av fler så kallade kontaktyrken som lärararbete och arbete inom hälso- och sjukvården. På det stora hela är det i samma yrkeskategorier som det startas flest sjukfall för kvinnor och män, men kvinnorna är betydligt fler.

I budgetpropositionen för 2017 anger regeringen att sjukfrånvaron är högst för anställda i kommuner och landsting.

Med anledning av detta vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad tror ministern att detta beror på, och vad avser ministern och regeringen att göra åt saken?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:235 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2016/06733/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:235 av Johan Forsell (M) Sjukfrånvaro i kommun och landsting

Johan Forsell har frågat mig vad jag tror att den höga sjukfrånvaron för anställda i kommuner och landsting beror på och vad jag och regeringen avser att göra åt saken.

Sjukfrånvaron har ökat inom samtliga sektorer sedan 2010. Det stämmer, såsom Johan Forsell påpekar, att sjukfrånvaron är högst i kommuner och landsting. Samtidigt vet vi att sjukfrånvaron särskilt drabbar kvinnor som arbetar i yrken som är människonära, såsom vård- och omsorgsyrken, vilka utgör en stor del av anställda inom kommuner och landsting.

Vi vet också att arbetsgivaren och arbetsplatsen har en viktig betydelse för att förebygga ohälsa och undvika och förkorta sjukfrånvaron.

Regeringen har satt upp ett mål om att sjukpenningtalet ska sjuka till 9,0 dagar vid utgången av 2020. En åtgärd för att nå detta mål är att regeringen har erbjudit parterna på arbetsmarknaden att utveckla lösningar i syfte att minska sjukfrånvaron på arbetsplatserna. Parterna har inkommit med en för respektive sektor partsgemensam avsiktsförklaring (S2016/05357/SF).

I detta sammanhang är det glädjande att nämna att parterna inom kommun och landsting har kommit långt i sin avsiktsförklaring med planerade åtgärder för bättre arbetsmiljö, rehabilitering och omställning.

Regeringen avser att tillsammans med arbetsmarknadens parter följa upp det påbörjade arbetet och effekterna på sjukfrånvaron.

Stockholm den 9 november 2016

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.