Omfattande planerat tekniskt arbete

Under tisdagen pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen. Under arbetet genomförs olika testsändningar från kammaren. Det kommer även att publiceras sändningar i webb-tv-arkivet. Delar av det som visas i webbplatsens kalender för måndag 23 maj är testinformation. Arbetet är ett led i att modernisera tekniken för webb-tv på riksdagen.se. Vid frågor kontakta riksdagsinformation.

SJ:s avgifter och äldre

Skriftlig fråga 2016/17:750 av Peter Persson (S)

Peter Persson (S)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Pensionärerna har reagerat på SJ:s nya biljettavgift och krav på mobilt bank-id. Runt 1 miljon människor i Sverige har inte internet, merparten av dem är 65 år och äldre. Dessutom är pensionärer en av de grupper i samhället som har sämst inkomster.

Det går inte att köpa en biljett på SJ:s webbplats, vare sig med kontokort eller via faktura, om man inte har mobilt bank-id. Alla som inte har mobilt bank-id hänvisas till ett betalningsalternativ med en extra avgift om 100 kronor. 

Pensionärsorganisationen SPF har tagit fram statistik som visar att omkring 5,8 miljoner svenskar har mobilt bank-id. Det betyder att en tredjedel inte har det. Ju högre upp i åldrarna man kommer desto färre är det som har mobilt bank-id. I åldern 61–70 år är det strax över hälften, bland de mellan 71 och 80 år är det cirka var tredje och i åldern 81 år och äldre är det väldigt få som har mobilt bank-id.

SJ:s nya avgift på 100 kronor och kravet på mobilt bank-id för biljettköp på webben är negativt för många äldre. Detta kommer att kraftigt försämra möjligheten för en betydande grupp människor att köpa biljetter och resa med tåg på samma villkor som andra. Vi talar också om en grupp vars hälsa tyvärr ofta är dålig och vars rörlighet inte sällan är rätt begränsad. Många äldre har både barn och barnbarn på helt andra orter än där de själva bor. Att köpa biljett och genomföra en resa är ibland ett större företag. Problem och hinder gör att man kanske avstår från den där resan till barn och barnbarn som ger livet större mening. Ensamhet är ett stort problem för många äldre och att hämma eller försvåra deras resor är en ytterst dålig idé.

SJ hade en gång devisen ”Hela folkets järnväg” och den borde återtas. I jakten på affärsresenärer och unga glömmer SJ, som så många andra, bort våra äldre och deras förutsättningar och behov. De flesta av oss kommer att i högre ålder vara mindre friska, fysiskt klena och dåliga på att hantera det senaste inom tekniken. SJ bör även vara ett företag för våra äldre medborgare och utforma verksamheten utifrån deras behov. Marknaden tar ingen hänsyn till detta (behov) och det är bland annat därför socialdemokratin är ett socialistiskt parti.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta med anledning av det anförda?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-01-26 Överlämnad: 2017-01-29 Anmäld: 2017-01-31 Svarsdatum: 2017-02-08 Sista svarsdatum: 2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga