Situationen inom Samhall

Skriftlig fråga 2008/09:812 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-01
Anmäld
2009-04-01
Besvarad
2009-04-08
Svar anmält
2009-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 april

Fråga

2008/09:812 Situationen inom Samhall

av Peter Hultqvist (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Samhall ska enligt planerna lägga ned en del av verksamheten i Borlänge. Ungefär 80 personer berörs. Dessa människor med olika typer av handikapp kommer att få svårt att bland annat tidsmässigt klara arbetsresorna mellan boendeorten och Säter dit den i Borlänge nedlagda verksamheten ska förflyttas.

Samhall har under en lång tid utsatts för kritik för att driva verksamheten alltför strikt företagsekonomiskt. Kraven har upplevts vara orimligt hårda för människor med olika typer av arbetshandikapp. Flytten av verksamheten mellan Borlänge och Säter är ett exempel.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att försäkra sig om att Samhalls krav på verksamheten inte står i strid med möjligheten att erbjuda arbetshandikappade människor ett värdigt arbetsliv?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:812 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 8 april

Svar på fråga

2008/09:812 Situationen inom Samhall

Näringsminister Maud Olofsson

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att försäkra mig om att Samhalls krav på verksamheten inte står i strid med möjligheten att erbjuda arbetshandikappade människor ett värdigt arbetsliv. Frågan ställs mot bakgrund av förändringarna i Borlänge.

Låt mig först erinra om att Samhalls uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning och att detta just bygger på att företaget kan producera efterfrågade varor och tjänster. Det innebär att Samhall, i likhet med andra företag, måste utveckla sin verksamhet med utgångspunkt från de förändringar som sker på marknaden. Behovet av en sådan utveckling av verksamheten förstärks också av att ett av målen för Samhall är att medverka till att anställda efter en tid i företaget kan övergå till anställningar hos andra arbetsgivare. Samhall kan alltså inte bedriva någon verksamhet helt isolerat från det övriga näringslivet. Samhall har också sedan flera år genomgått betydande förändringar då man gått från att ha varit ett renodlat industriföretag till att i dag kunna erbjuda arbetsuppgifter inom såväl industriell produktion som tjänster och bemannade lösningar.

Låt mig också uppmärksamma att Samhalls verksamhet inte ska sammanblandas med till exempel daglig verksamhet för dem som i dag inte är en del av arbetsmarknaden. Ett uttryck det tar sig är att många som besöker Samhall blir förvånade över vilka kvalificerade arbeten Samhalls medarbetare varje dag utför. En förvåning som jag tror beror på ett föråldrat fokus på människors oförmåga i stället för att utgå från deras förmågor.

Jag har från bolaget fått informationen att de aktuella förändringarna i Borlänge kan ses som ett led i utvecklingen av Samhalls verksamhet. Men förändringarna i Borlänge är också beroende av att Samhalls tillgång på lokaler i kommunen är på väg att förändras. I dag hyr Samhall lokaler i en fastighet som kommer att rivas för att ge plats åt annan verksamhet. Drygt 80 Samhallanställda har i dag sitt arbete inom hjälpmedelsservice och förpackning förlagt till denna fastighet i centrala Borlänge. Därutöver har ca 120 anställda inom olika tjänsteuppdrag sin utgångspunkt i denna fastighet, som också rymmer administrationen för Samhalls lokala arbetsområde. Samhall letar nu efter nya lokaler i Borlänge. Samtidigt har man efter förhandlingar med de fackliga organisationerna beslutat att flytta hjälpmedelsservicen och förpackningen till Samhalls egna produktionsenhet i Säter, som ligger två mil söder om Borlänge och som har fungerande kommunikationer med Borlänge. Säterenheten, med ca 50 anställda, får med denna nya verksamhet ett bra och nödvändigt tillskott till sin befintliga produktion. Samhall genomför nu individuella kartläggningssamtal med de ca 80 anställda som direkt berörs av flytten till Säter. Syftet med samtalen är att hitta lösningar som passar var och en vad gäller både nya arbetsuppgifter och resor till arbetet. Alla erbjuds nya arbetsuppgifter inom tjänster och inbyggd verksamhet eller inom produktionen i Säter. Ingen kommer alltså att bli utan arbete. Däremot är man naturligtvis inte garanterad att få samma arbetsuppgifter som man har i dag. Totalt räknar Samhall med att cirka hälften av 80 anställda kommer att flytta med till Säter.

Jag ser ingen motsättning mellan Samhalls personalutvecklingsuppdrag och Samhalls ekonomiska mål på det sätt som frågeställaren indikerar. Snarare ser jag ett bra ekonomiskt resultat som en förutsättning för att Samhall på ett effektivt sätt ska kunna erbjuda meningsfullt och utvecklande arbete för personer med funktionsnedsättning i enlighet med sitt uppdrag. Samhall måste i likhet med andra företag ha en bra ekonomi för att kunna utveckla och vidmakthålla en bra kvalitet i sin verksamhet. Samtidigt har staten som ägare inte rätt att plocka ut någon vinst från Samhall. Förra året är ett bra exempel på detta. Samhall gjorde då ett mycket bra ekonomiskt resultat, vilket gör att Samhall nu står väl rustat för dagens svåra ekonomiska situation. Det innebär till exempel att Samhall kan sätta in utbildningsprogram med flera utvecklingsinsatser för de Samhallanställda som förlorar sina arbetsuppgifter i lågkonjunkturen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.