Situationen i Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1224 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-04-10
Överlämnad
2017-04-11
Anmäld
2017-04-18
Sista svarsdatum
2017-04-19
Svarsdatum
2017-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i Turkiet blir alltmer bisarr. President Erdoğan har drivit fram en folkomröstning om en förändring av den turkiska konstitutionen. Om konstitutionsändringen går igenom kommer Erdoğan praktiskt taget att bli enväldig. Denna folkomröstning genomförs under ett av honom själv proklamerat undantagstillstånd. För att vinna framgång i folkomröstningen har presidenten använt undantagstillståndet till att inskränka yttrandefriheten och tysta kritiska röster i medierna. Han har låtit sätta en stor del av sina kritiker, bland annat journalister, författare och oppositionella parlamentariker, i fängelse. Partiledarna för HDP, Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ, som var de enda demokratiska utmanarna till Erdoğan, greps i höstas. Demirtaş har dömts till fängelse i över fem månader. Yüksekdag har blivit av med sin plats i parlamentet och väntar på sin dom.

Brottsrubriceringarna är dunkla och oklara. Anklagelserna mot dem är uppenbart påhittade. De omständigheter under vilka denna så kallade folkomröstning genomförs är självklart oacceptabla.

På många håll i världen har allt detta väckt omfattande protester. Många av de fängslade oppositionella politikerna från HDP – ett parti som försvarar alla turkiska medborgares rättigheter, inkluderat kvinnors, kurders, armeniers och andra nationella minoriteters rättigheter – hungerstrejkar i fängelset. Många har i skrivande stund strejkat 45 dagar, och deras liv och hälsa är i fara. Det krävs snara ingripanden från alla demokratiska krafter i världen för att rädda deras liv och försvara demokratin mot dem som bakom en alltför genomskinlig fasad försöker att med odemokratiska manipulationer införa diktatur i Turkiet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att som stöd till och försvar för en demokratisk utveckling i Turkiet kräva att de fängslade parlamentarikerna och partiordförandena från HDP omedelbart försätts på fri fot och ges möjligheter att verka politiskt?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1224 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1224 av Amineh Kakabaveh (V) Situationen i Turkiet

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag avser att som stöd till och försvar för en demokratisk utveckling i Turkiet kräva att de fängslade parlamentarikerna och partiordförandena från HDP omedelbart försätts på fri fot och ges möjligheter att verka politiskt.

Arresteringen och de omfattande åtalen mot de båda partiledarna för HDP, Figen Yüksekdağ och Selahattin Demirtaş, är extremt oroande. Vi ser dessa arresteringar och åtal som en del av de åtgärder mot den politis-ka oppositionen, framförallt mot HDP-företrädare, som pågått en längre tid i Turkiet. Regeringen anser att dessa folkvalda företrädare skyndsamt bör släppas för att kunna genomföra sitt demokratiska mandat. Vi har till turkiska företrädare tydligt framfört vår oro över situationen i landet, inte minst beträffande fortsatta arresteringar av meningsmotståndare och begränsad yttrandefrihet samt avstannad fredsprocess med kurderna.

Parallellt med att understryka vår oro över kurdernas situation i samtal på politisk nivå, ämnar regeringen även fortsatt driva på för att dessa frågor förblir högt prioriterade på den politiska dagordningen i EU:s relation till Turkiet. Sverige agerar även lokalt, bland annat genom att svenska utlandsmyndigheter i Turkiet bevakar rättegångar som del av det diplomatiska uppdraget. Det gäller till exempel rättegångar mot politiska företrädare som de båda HDP-ledarna.

Vid folkomröstning i Turkiet den 16 april röstade, enligt turkiska myndigheter, en knapp majoritet av befolkningen för en ändring av konstitutionen. Med tanke på det jämna resultatet är det nu viktigt att Turkiets regering samarbetar med alla delar i samhället för att skapa en så bred konsensus som möjligt när man nu tar nästa steg. Rättsstatens principer och mänskliga rättigheter måste respekteras fullt ut.

Stockholm den 24 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.