Situationen i Sudan

Skriftlig fråga 2018/19:71 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan den 13 december sker omfattande demonstrationer i Sudan. Det finns många faktorer som har utlöst demonstrationerna, bland annat ökade priser på bröd och olja samt krav på respekt för mänskliga rättigheter. Protesterna har varit relativt lugna. Men de har bemötts med våld, och i skrivande stund har 51 personer dödats och minst 584 personer har fängslats, bland annat svenska medborgare (som nu är frisläppta).

Demonstrationerna har gått över till att kräva presidenten Omar al-Bashirs avgång. al-Bashir efterfrågas av den internationella brottmålsdomstolen för bland annat folkmord i Darfur och flera andra brott mot mänskliga rättigheter samt krigsbrott.

EU och Sudan har tecknat flera avtal, bland annat Khartoumprocessen. Det är viktigt att säkerställa att det ekonomiska stödet inte används för att förtrycka den egna befolkningen.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser ministern på utvecklingen i Sudan och de arresteringar som har skett?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2019-01-30 Överlämnad: 2019-01-31 Anmäld: 2019-02-01 Sista svarsdatum: 2019-02-06 Svarsdatum: 2019-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga