Situationen i Palestina

Skriftlig fråga 2013/14:721 av Peter Persson (S)

Peter Persson (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Åter har den pressade situationen i Palestina blivit ännu värre. Det som händer i Israel, på Västbanken och i Gaza tycks endast vara frågan om en nedgående spiral, som bara tillfälligt stannar upp i ett uselt läge innan det blir värre igen. Det är de extrema krafterna som tillåts bestämma dagordningen och som sedan de mer förnuftiga anpassar sig till.

Mordet på tre israeliska tonåringar har dragit i gång en ny våldsspiral, där raketbeskjutningar från Gaza och israeliska bombanfall mot Gaza avlöser varandra. Israel har den större militära kapaciteten, vilket tydligt visas av fördelningen av offer. Israels flyganfall har fram till den 11 juli dödat 95 personer och skadat runt 500 enligt medieuppgifter. Situationen på Västbanken eskalerar också mot allt värre förhållanden. Mord möts av vedergällningsmord och bosättarna beväpnar sig utan att den israeliska regeringen tycks ha några synpunkter. Förekomsten av miliser och privatarméer är grunden för många svårlösta inbördeskrig.

Världssamfundet uppträder i grunden tämligen hjälplöst i konflikten, men åtminstone den akuta krisen måste trappas ned och hotet om en ny, blodig invasion av Gaza måste avvärjas.

Vilka initiativ försöker utrikesministern ta från svensk sida och inom EU?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-07-11 Överlämnad: 2014-07-15 Sista svarsdatum: 2014-07-29 Besvarad: 2014-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga