Situationen i Långshyttan

Skriftlig fråga 2013/14:430 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-02-19
Anmäld
2014-02-19
Besvarad
2014-02-26
Svar anmält
2014-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga

2013/14:430 Situationen i Långshyttan

av Peter Hultqvist (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Outokumpu har meddelat att företaget beslutat att lägga ned valsverket i Långshyttan. 180 anställda förlorar i så fall sina arbeten. För Långshyttan som samhälle och Hedemora som kommun är detta ett hårt slag. IF Metall kräver nu full insyn i företaget och anser att löntagarkonsulter måste få analysera läget.

Det måste i rådande situation vara en angelägenhet för samhället att sätta in alla befintliga resurser för att underlätta situationen i Långshyttan. Om detta beslut fullföljs utan att det finns en alternativ planering lämnas Långshyttan i praktiken ”i sticket”.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stödja de anställda, Långshyttan som samhälle och Hedemora som kommun i denna svåra situation?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:430 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 26 februari

Svar på fråga

2013/14:430 Situationen i Långshyttan

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Peter Hultqvist har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja de anställda, Långshyttan som samhälle och Hedemora som kommun i denna svåra situation.

Målet för regeringens politik är full sysselsättning och för att lyckas krävs en politik som bidrar till fler jobb på hela arbetsmarknaden.

I den senaste budgetpropositionen presenterade regeringen förslag på åtgärder för tillväxt och jobb på drygt 20 miljarder kronor under 2014. Det handlar bland annat om åtgärder som ökar sysselsättningen och stärker företagens konkurrenskraft. Bland åtgärderna kan stödet för yrkesintroduktionsanställningar uppmärksammas, vilket väntas trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning.

Dalarna är även ett av de län som kommer att få del av medlen från EU:s sysselsättningsinitiativ för unga. Initiativet innebär att Sverige tilldelas ca 88 miljoner euro, exklusive den nationella medfinansieringen, för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i tre särskilt utsatta regioner. Regeringens avsikt är att sysselsättningsinitiativet för unga ska genomföras som en del av ett nationellt program för Europeiska socialfonden 2014–2020. Utarbetandet av ett sådant programförslag pågår just nu inom Regeringskansliet. Regeringens ambition är att sysselsättningsinitiativet för unga ska bidra till att reellt påverka sysselsättningen bland unga i dessa regioner.

Avslutningsvis vill jag tillägga att den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla Hedemora finns i det egna länet. Därför ligger också huvudansvaret för de regionala tillväxtresurserna i respektive län och regeringen tillför årligen resurser för att utveckla insatser inom t.ex. näringslivsutveckling och kompetensförsörjning. Här kan även insatser för omställning och strukturomvandling i näringslivet vara viktiga delar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.