Situationen i Kashmir

Skriftlig fråga 2019/20:450 av Håkan Svenneling (V)

Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Konflikten kring Kashmir uppstod i samband med avkoloniseringen, när det brittiska Indien 1947 delades i staterna Indien och Pakistan. Meningen var att invånarna i Kashmir skulle få välja vilket land de ville tillhöra i en folkomröstning. Så blev det inte. I stället bröt krig ut mellan länderna och området kom att delas. Sedan 70 år har kärnvapenmakterna Indien och Pakistan stridit om Kashmir. Situationen har blivit alltmer spänd sedan Indiens hindunationalistiska regering börjat göra ökade anspråk på området.

Efter att den indiska armén sköt den 21-årige gerillaledaren Burhani Wani till döds i juli 2019 blossade konflikten upp på nytt. Läget är nu värre än på länge. I över tre månader har det rått undantagstillstånd i delar av regionen. Minst 96 personer dött, flera tusen skadats. Många har förlorat synen. Minst 7 000 personer har arresterats. En person kan hållas fängslad i två år utan tillgång till rättslig hjälp, enligt lagen för allmän säkerhet.

I augusti 2019 upphävde den indiska BJP-regeringen artikel 370 i den indiska författningen, som gett delstaten Jammu och Kashmir särskilda privilegier, bland annat rätt till en egen konstitution, till en egen flagga och till långtgående självstyre. Samtidigt lade de fram ett lagförslag som upplöste delstaten och i stället bildar två unionsterritorier. Därmed får den federala regeringen både verkställande och lagstiftande makt.

Inför tillkännagivandet av förändringarna sattes lokala ledare i Kashmir i husarrest, den militära närvaron utökades genom en truppförstärkning på ca 35 000 man och turister ombads lämna området. Offentliga möten förbjöds, och internet och mobilnätverk blockerades.

Upphävandet av artikel 370 var ett vallöfte från BJP. En känslig konsekvens av förändringen är att den kontroll Jammu och Kashmir hittills haft över vem som får köpa mark och bosätta sig i delstaten och vem som får statliga tjänster och stipendier för studier flyttas till New Delhi.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta några initiativ med anledning av den upptrappade situationen i Kashmir?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-20 Överlämnad: 2019-11-20 Anmäld: 2019-11-21 Svarsdatum: 2019-11-27 Sista svarsdatum: 2019-11-27
Svar på skriftlig fråga