Situationen i Ghouta

Skriftlig fråga 2017/18:964 av Jamal El-Haj (S)

Jamal El-Haj (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Inbördeskriget i Syrien har nu pågått längre än andra världskriget – i över sju år. Antal dödade, skadade och flyktingar är relativt Syriens befolkningstal större än förlusterna och flyktingströmmarna i Europa efter andra världskriget. Det syriska människorättsobservatoriet uppgav i december 2017 att mellan 350 000 och 470 000 människor dödats i kriget, och av dessa är runt 100 000 civila. Enligt FN-organet UNHCR är 5 miljoner flyktingar i främst grannländerna och ytterligare 7,6 miljoner flyktingar inom landet.

Inbördeskriget i Syrien har i likhet med flera andra tidigare och fortfarande pågående inbördeskrig internationaliserats och ett krig där både världens supermakter och regionala stormakter på olika sätt deltar. Ryssland och Iran har kastat in sitt stöd bakom den våldsamma och korrupta Assadregimen medan Saudiarabien och USA har gett stöd till oppositionen. Ryssland bistår Assadregimens flyg i bombningarna av civila. Hizbullah från Libanon och trupper från Iran stöder Assad på marken.

Bland de iranska trupperna ingår mer eller mindre tvångsvärvade shiamuslimska hazarer från Afghanistan som flytt till Iran eller fötts där av flyktingar. Det är från denna grupp som många ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige kommer. Under senare tid har även Turkiet gått in i inbördeskriget genom att attackera de gränsområden där kurdiska PYG tagit kontrollen efter Daish sammanbrott.

Det är bra att Sverige agerar i säkerhetsrådet för en vapenvila i Ghouta i Syrien. Men trots säkerhetsrådets beslut, på svenskt initiativ, om en vapenvila i Ghouta fortsätter Assadregimen kriget med stöd av Ryssland och Iran. Under de senaste två veckornas strider beräknas 760 civila ha dödats, varav runt 170 barn. Det finns 400 000 nödlidande i östra Ghouta, fler än hela Malmö kommuns befolkningstal. Närmare 1 200 skadade och sjuka borde omedelbart evakueras. Syriska läkare varnar för att över tusen sjuka och skadade kan dö om de inte evakueras inom de närmaste dagarna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad mer kan ministern och Sverige göra för att hjälpa Syriens plågade folk och för att stoppa den omänskliga krigföringen mot civila och barn?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-03-06 Överlämnad: 2018-03-07 Anmäld: 2018-03-08 Svarsdatum: 2018-03-14 Sista svarsdatum: 2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga