Situationen i Baskien

Skriftlig fråga 2006/07:1240 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-24
Anmäld
2007-05-24
Besvarad
2007-05-30
Svar anmält
2007-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga

2006/07:1240 Situationen i Baskien

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under 2006 inleddes en fredprocess i Spanien rörande Baskien. ETA förklarade att man lade ned vapnen. Samtal inleddes mellan regeringen och baskiska organisationer som exempelvis Harri Batasuna, som eftersträvar autonomi för Baskien. Fredsprocessen har dock gått trögt. Centralregeringen har förklarat Harri Batasuna som olagligt utifrån att Harri Batasuna hotar Spanien som enhetlig statsbildning. Polisen har upplöst Harri Batasunas möten och presskonferenser och arresterat partiets företrädare. Detta har bidragit till att de inledda fredssamtalen gått i stå. Inför de kommande valen i Baskien har oberoende listor upprättats. På dessa listor finns personer som är eller varit medlemmar i Harri Batasuna. Dessa personer har förklarats icke valbara. Listor har förklarats ogiltiga. Den spanska säkerhetspolisen bestämmer således vilka som ska få ställa upp i val. Detta är ett allvarligt brott mot demokratins principer och undergräver fredsprocessen. Grundvalen för fred är dialog, men då måste alla inblandade parter också ha yttranderätt och möjlighet att framträda öppet och utan risk för repressalier.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för Sveriges del och som medlem av EU för att Spanien ska följa demokratins principer, så att dialogen mellan den baskiska rörelsen för autonomi och centralregeringen kan leda till en varaktig fred?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1240 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 maj

Svar på fråga

2006/07:1240 Situationen i Baskien

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för Sveriges del och som medlem av EU för att Spanien ska följa demokratins principer, så att dialogen mellan den baskiska rörelsen för autonomi och centralregeringen kan leda till en varaktig fred.

Jag vill först hänvisa till mitt svar till Hans Linde den 8 december 2006, där jag konstaterade att frågan om hur den spanska regeringen, det spanska parlamentet och det spanska rättsväsendet hanterar dialogen med Eta och de politiska företrädarna huvudsakligen är en spansk angelägenhet. Det finns i sammanhanget även anledning att påminna om att såväl Eta som dess politiska gren Batasuna omfattas av EU:s sanktioner mot terrorism.

Hans Linde refererar i sin fråga till Etas beslut i mars förra året att deklarera att man lade ned vapnen. Vad Hans Linde inte nämner är att Eta efter att ha deklarerat att man lagt ned vapnen tog på sig skulden för ett storskaligt terroristdåd på Madrids flygplats den 30 december förra året, då två personer dödades. Som en konsekvens av detta terroristdåd avbröt den spanska regeringen förberedelserna för en dialog med Eta.

Den svenska regeringen tar klart och tydligt avstånd från all form av terrorism och annan våldsanvändning. Det är den spanska regeringen som beslutar om förberedelserna för en dialog med Eta ska återupptas. Den svenska regeringen stöder naturligtvis alla ansträngningar som kan bidra till en normalisering och ett upphörande av alla våldshandlingar.

Etas politiska gren Batasuna hade haft möjlighet att delta i kommunalvalen den 27 maj om man hade följt den spanska lagstiftningen om politiska partier och förklarat sig ta avstånd från våldsanvändning. Det har Batasuna valt att inte göra och har därför inte kunnat ställa upp i valet. Den nationalistiska vänstern i Baskien presenterade inför kommunalvalen partilistor under beteckningen Nationalistisk Baskisk Aktion. Det spanska rättsväsendet har gått igenom de kandidater som presenterats och Högsta domstolen har ogiltigförklarat de listor där en klar koppling finns till Batasuna, allt i enlighet med den spanska lagen om politiska partier. Det är således inte, som Hans Linde påstår, den spanska säkerhetspolisen som bestämt vilka som fick ställa upp i valet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.