Situationen i Azerbajdzjan

Skriftlig fråga 2012/13:524 av Haddad, Roger (FP)

Haddad, Roger (FP)

den 17 maj

Fråga

2012/13:524 Situationen i Azerbajdzjan

av Roger Haddad (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under förra årets Eurovision Song Contest riktades Sveriges och världens ögon mot Azerbajdzjan. Regimen hade inför och under arrangemanget av denna musiktävling försökt ge en positiv bild av landet. Uppgifter i efterhand visar att politiker eller journalister som inte var lojala med upplägget sedermera straffats på olika sätt. Även om journalister får publicera artiklar i medierna förekommer en indirekt kontroll och censur samt förföljelse av journalister. Journalister eller politiker som uttalar något kritiskt mot presidenten eller hans familj straffas hårt. Besökande MR-företrädare från Sverige bekräftar denna bild. Det är oroande att en president har kontroll över hela maktapparaten utan att oppositionen tillåts verka under demokratiska former. Parlamentet har i dag ingen fungerande opposition, och partier som befinner sig i opposition störs aktivt av regimen när de vill genomföra politiska möten och samlingar. Azerbajdzjan har nu försvunnit från mediernas strålkastare. Det innebär inte att Sverige ska blunda för hur regimen behandlar oppositionsledaren, som sedan 2005 har reseförbud. Regimen hindrar oppositionspartierna från att hålla möten, och journalisternas möjligheter att fritt rapportera i landets medier kontrolleras indirekt av presidenten.

Med anledning av denna utveckling vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt vad han avser att vidta för åtgärder för att uppmärksamma i synnerhet oppositionsledarens situation?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2013-05-17 Anmäld: 2013-05-17 Besvarad: 2013-05-22 Svar anmält: 2013-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-05-22)