Situationen för utländska bärplockare

Skriftlig fråga 2008/09:1172 av Åström, Karin (s)

Åström, Karin (s)

den 25 augusti

Fråga

2008/09:1172 Situationen för utländska bärplockare

av Karin Åström (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I Norrbotten och Västerbotten finns minst 4 000 personer som har rekryterats i Thailand för att plocka bär i Sverige. Efter tidigare års diskussioner om deras arbetsförhållanden är de numera anställda av thailändska rekryteringsfirmor. De hyr ut personalen till svenska företag som köper upp bär för att sälja den vidare.

Den thailändska personalen har blivit lovade betydligt större inkomster än vad de har kunnat komma upp till. Dessutom ska de enligt avtalet bland annat ha fri kost och logi samt fri tillgång till bil för att kunna röra sig mellan områdena. Ändå har de fått betala själv för alla dessa utgifter, vilket innebär att deras behållning av arbetet är i det närmaste noll.

Efter att 200 av plockarna har gått ut i strejk har hundratals plockare samlats i Luleå för att visa sitt missnöje. Thailands arbetsmarknadsminister har besökt plockarna och lovat att hjälpa dem. Enligt tidningsuppgifter har arbetsmarknads- och migrationsministrarna i dag träffat honom för att diskutera situationen.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att säsongsanställd utländsk arbetskraft inte ska kunna utnyttjas i framtiden?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2009-08-25 Anmäld: 2009-09-03 Besvarad: 2009-09-08 Svar anmält: 2009-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-09-08)