Situationen för kristna i Syrien

Skriftlig fråga 2012/13:187 av Kerimo, Yilmaz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-07
Anmäld
2012-12-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-18
Besvarad
2012-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2012/13:187 Situationen för kristna i Syrien

av Yilmaz Kerimo (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Det råder inbördeskrig i Syrien, där konflikten har utvecklats till ett krig mellan olika muslimska trosinriktningar. Mitt i detta kaos återfinns Syriens kristna minoritet. De utgör ca 10 procent av befolkningen i landet. De stridande grupperna, som kurder, sunniter, shiiter, aleviter med flera, är starka grupper som kan skydda sig själva. Det kan inte den kristna assyriska/syrianska gruppen. Därför har situationen för de kristna i Syrien blivit ohållbar. Många vittnar om riktat våld, hot och förföljelse mot de kristna i Syrien, där människor blir dödade, misshandlade och utsatta för sexuella övergrepp. Rädslan inom den kristna gruppen är utbredd. Många flyr från landet och hamnar i flyktingläger i grannländerna Jordanien och Turkiet. En del lyckas ta sig till Europa och även till Sverige.

Tillståndet i Syrien för de kristna börjar alltmer likna situationen i Irak, där kristna irakier tvingas fly på grund av riktat våld, förföljelse och en serie av mord. Nu är det viktigt att historien inte upprepar sig.   

Den kristna minoriteten i Syrien behöver omgående skydd. Annars kommer hela Mellanöstern att tömmas på kristna på grund av extremism. Jag anser att Sverige aktivt bör driva på FN för att få till stånd en kristen frizon i Syrien. En frizon skulle lindra lidandet och minska flyktingströmmarna. Det skulle också ge de syrier som vill tillbaka till sitt hemland en plats att återvända till.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att få FN att skydda den kristna minoriteten i Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:187 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 december

Svar på fråga

2012/13:187 Situationen för kristna i Syrien

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att få FN att skydda den kristna minoriteten i Syrien.

Jag delar oron för civilbefolkningens utsatta situation och för risken för ökat våld mot religiösa och andra minoriteter, däribland de kristna.

Sverige för en fördjupad dialog med representanter olika minoritetsgrupper i Syrien, däribland landets kristna, för att få en djupare förståelse för deras situation, utmaningar och behov.

Sverige och EU stöder FN:s ansträngningar för att få ett slut på våldet och nå en långsiktig, politisk lösning på konflikten.

Tillsammans med övriga EU verkar vi för att den syriska oppositionen ska enas kring en vision för ett framtida Syrien som är inkluderande, demokratiskt och med starkt skydd för landets alla folkgrupper och trosinriktningar. Detta betonar vi också i dialogen med FN:s och Arabförbundets särskilda sändebud Lakhdar Brahimi. EU har också slagit fast vikten av ansvarsutkrävande för de brott och övergrepp som begås, bland annat mot personer ur minoritetsgrupper.

Regeringen har nyligen avsatt 50 miljoner kronor för särskilda biståndsinsatser i syfte att bereda vägen för en demokratisk utveckling och stärkandet av de mänskliga rättigheterna i landet. Sverige stöder också FN:s humanitära arbete, som syftar till att lindra umbäranden för civilbefolkning. Vi har under året bidragit med 246 miljoner kronor i humanitärt bistånd, som kanaliseras via FN och andra organisationer. Stödet går både till människor i nöd i Syrien och till dem som tvingats fly och nu befinner sig utanför landets gränser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.