Situationen för Israels arabiska medborgare

Skriftlig fråga 2008/09:997 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 1 juni

Fråga

2008/09:997 Situationen för Israels arabiska medborgare

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Enligt Dagens Eko så har utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti lagt fram två förslag med udden riktad mot Israels araber, det vill säga de palestinier som blev kvar och som inte flydde när staten Israel grundades 1948.

Israels nya högerregering uppges redan ha ställt sig bakom det så kallade Nakbaförbudet, som skulle kunna innebära tre års fängelse för den som offentligt sörjer och minns det palestinierna kallar katastrofen, Nakban, 1948, då Israel vann kriget över arabstaterna och över 700 000 palestinier tvingades fly, vilket skapade den palestinska flyktingkrisen.

Det andra förslaget kommer att handla om en trohetsed. Jag svär trohet till staten Israel som judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar, och jag förbinder mig att tjäna staten på det sätt som krävs av mig enligt lag. Ungefär så låter förslaget, enligt Dagens Eko, som den 31 maj ska behandlas i en parlamentarisk kommitté för att sedan eventuellt skickas vidare för omröstning i Knesset. Vidare uppger Dagens Eko att enligt förslaget ska den som vägrar lojalitet kunna berövas ID-kort och andra personhandlingar som behövs för att till exempel öppna bankkonto eller ta körkort. Dessutom ska den som vägrar militärtjänst eller annan civil samhällstjänst kunna berövas sitt medborgarskap, enligt förslaget. Israels arabiska medborgare har aldrig, med undantag för druser och beduiner, gjort militärtjänst i landet och de protesterar nu mot att införa villkor för medborgarskap.

Hur avser utrikesministern att agera från svensk sida och inom EU i frågan?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2009-06-01 Anmäld: 2009-06-01 Besvarad: 2009-06-10 Svar anmält: 2009-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-06-10)