den 30 januari
Svar på fråga 2003/04:594 om situationen för HBT-personer i Eritrea
Utrikesminister Laila Freivalds
Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för HBT-personers situation i Eritrea.
Jag har nyligen svarat på en fråga (2003/04:573) om bristen på demokratisk utveckling och den svåra situationen vad gäller respekt för mänskliga rättigheter i Eritrea. I vår årliga rapport om mänskliga rättigheter konstateras även för år 2003 att det sannolikt är förenat med betydande svårigheter att leva öppet som homosexuell i Eritrea. Vi tar därför regelbundet upp frågor om respekt för de mänskliga rättigheterna med eritreanska myndigheter, både vid besök i Asmara och med ambassaden här i Stockholm. Frågorna om respekt för mänskliga rättigheter tas också upp genom den politiska dialog som EU för med Eritrea. Under hösten 2003 har jag själv sammanträffat med Eritreas utrikesminister och tog då upp läget i landet vad gäller mänskliga rättigheter, och pekade på de allvarliga brister som präglar situationen i Eritrea på detta område.
Sverige tillhör sedan länge de länder som internationellt särskilt har uppmärksammat HBT-personers mänskliga rättigheter. Den första gången medlemsstaterna i FN antog en text där referens gjordes till "sexuell läggning", var i en av Sverige framlagd resolution vid FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna år 2000 om godtyckliga, summariska och utomrättsliga avrättningar. Därefter har frågan om förföljelse av personer på grund av deras sexuella läggning uppmärksammats i motsvarande resolution FN:s generalförsamling.
Genom att ta upp dessa frågor i FN bidrar vi från svensk sida till internationell opinionsbildning kring HBT-personers mänskliga rättigheter. Dessutom är vår förhoppning att vi bidrar till att successivt skapa internationellt överenskomna riktlinjer för att ta upp dessa frågor i bilateral dialog med länder där övergrepp begås. Svårigheterna ska dock inte underskattas, då frågorna omgärdas av tabun och fördomar.
HBT-personer är utsatta i många länder. Regeringen kommer under våren 2004 att inleda arbetet med en studie om hur kunskapen och kompetensen inom detta område kan öka, bland annat baserat på erfarenheter från vårt utvecklingssamarbete. Studien beräknas vara klar under 2005 och ska resultera i förslag till hur arbetet kan förbättras både på policynivå och i utvecklingssamarbete med enskilda länder.
Sverige kommer att fortsätta att driva HBT-frågorna internationellt och kommer också att ta upp arbetet mot diskriminering och för mänskliga rättigheter även vad gäller sexuell läggning och könstillhörighet. Likaså kommer vi att fortsätta att följa utvecklingen i Eritrea, också på detta område.