Till innehåll på sidan

Situationen för den fasta telefonin på svensk landsbygd

Skriftlig fråga 2010/11:655 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-08-17
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-08-31
Svar anmält
2011-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga

2010/11:655 Situationen för den fasta telefonin på svensk landsbygd

av Bodil Ceballos (MP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

De senaste månaderna har många landsbygdsbor, även jag, fått besked av Telia att den fasta telefonin kommer att upphöra i våra områden där de mobila näten ibland är icke-existerande. Vi erbjuds ett mobilt abonnemang, via ett specialmodem och en antenn på taket. I brevet står att Telia dock inte kan garantera att det kommer att fungera och att PTS har uttalat att de inte är skyldiga att leverera fast telefoni i olönsamma områden. Personligen har jag under sommaren testat möjligheten att få fast telefoni via den enda operatör, Net 1, som förmedlar en godtagbar internetuppkoppling i min by, Axmar Bruk. Vid god väderlek hade jag hyfsat ljud men i dåligt väder inte något ljud alls. Att teckna avtal då möjligheten att ringa är beroende av väderleken känns inte tillfredsställande.

Jag har sedan frågan uppmärksammats i medierna kontaktats av många som oroar sig för framtiden. Det gäller inte minst företagare som oroar sig över hur de ska kunna ta betalt av kunder med kort, hur de ska kunna ta emot bokningar etcetera. Räddningstjänsten oroar sig och människor med trygghetslarm likaså.

Telia skyller på kreosotimpregnerade stolpar men även nedgrävda ledningar kommer att rivas upp.

Jag undrar om statsrådet avser att ta initiativ för att garantera att godtagbara alternativ finns tillgängliga innan ledningarna skärs av.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:655 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 31 augusti

Svar på fråga

2010/11:655 Situationen för den fasta telefonin på svensk landsbygd

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Bodil Ceballos har frågat infrastrukturministern vad hon avser att göra för att garantera att godtagbara alternativ finns för kommunikation när Telia Sonera AB på vissa orter avvecklar det fasta kopparnätet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att jag ska svara på frågan.

Jag vill börja med att framhålla att jag tycker det är mycket viktigt att alla i Sverige har tillgång till väl fungerande elektroniska kommunikationer, såväl telefoni som bredband.

I dag finns i Sverige totalt 2,2 miljoner telefonstolpar. För många av dessa har livslängden löpt ut för länge sedan. 1 miljon av dessa stolpar förser ca 50 000 abonnenter med fast telefoni. Det är dessa stolpar som Telia Sonera AB under ett par års tid byter ut mot trådlös teknik, i allmänhet GSM-telefoni. Det utgör det så kallade teknikskiftet.

Telia Sonera AB har själva åtagit sig att alla hushåll och företag som påverkas av teknikskiftet kommer att erbjudas ett trådlöst alternativ från Telia Sonera AB. Inga telestationer utbyggda för att klara bredband berörs eftersom sådana stationer inte läggs ned.

Hushåll och företag som påverkas av teknikskiftet kan också ha möjlighet att välja andra teleoperatörer än Telia Sonera AB. Dessa operatörer kan i vissa fall erbjuda även bredbandstjänster, som inte är tillgängliga genom GSM-telefoni.

Post- och telestyrelsen, PTS, är tillsynsmyndighet för elektronisk kommunikation. PTS utövar tillsyn över att Telia Soneras nya lösningar med anledning av teknikskiftet lever upp till lagstiftningens krav på driftsäkerhet. PTS har regelbunden kontakt med bolaget för att försäkra sig om att teknikskiftet sker på ett ansvarsfullt sätt.

Jag vill i detta sammanhang också nämna att PTS under våren 2011 genomförde en auktion av frekvenser i det så kallade 800 megahertzbandet.

En av de vinnande tillståndshavarna har åtagit sig att investera 300 miljoner kronor i utbyggnad av bredband i områden som nu saknar detta.

Jag följer noga utvecklingen och har fullt förtroende för PTS hantering av frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.