Signalspaning

Skriftlig fråga 2014/15:176 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-01-26
Överlämnad
2015-01-27
Anmäld
2015-01-28
Svarsdatum
2015-02-04
Sista svarsdatum
2015-02-04
Besvarad
2015-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Signalspaning spelar en central roll i den svenska försvars- och säkerhetspolitiken och är viktig för vårt lands förmåga att värna vår säkerhet och hämta in uppgifter om omvärlden. Så har det varit under mycket lång tid. Den ökade militära närvaron i Östersjöområdet har dock ytterligare stärkt behovet av en aktiv svensk signalspaning.

Enligt uppgifter från FRA finns det önskemål om en ökad rapportering från myndigheten just med anledning av det mer anspända läget i Östersjön. De har också rapporterat om att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen under 2014 flugit bara ett tiotal meter från svenska signalspaningsflygplan. I ett sådant läge finns det all anledning för Sverige att fortsatt prioritera signalspaningsarbetet i Östersjöområdet.

Vice statsminister Åsa Romson har tidigare ifrågasatt signalspaning i allmänhet och omfattningen av denna i synnerhet. Vice statsminister Åsa Romson har också i december 2013 ifrågasatt behovet av signalspaning gentemot Ryssland.

 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson i hennes roll som vice statsminister. Delar vice statsministern bedömningen från FRA om att signalspaning i Östersjöområdet fortsatt ska prioriteras och att myndigheten även framgent ska ha ett starkt mandat i detta arbete? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:176 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr Fö2015/134/SUND

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:176 Signalspaning av Lena Asplund (M)

Lena Asplund har frågat klimat- och miljöministern samt vice statsministern om hon delar bedömningen från FRA om att signalspaning i Östersjöområdet fortsatt ska prioriteras och att myndigheten även framgent ska ha ett starkt mandat i detta arbete.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den svenska försvarsförmågan, möjligheterna för Sverige att föra en självständig och aktiv utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitik samt förmågan att kartlägga yttre hot mot landet är beroende av en god försvarsunderrättelseverksamhet. Med en utveckling i omvärlden som blir allt mer komplex och svårförutsägbar förstärks behovet av att kunna förekomma och hantera utmaningar i vårt närområde. Det är av vikt att försvarsunderrättelseverksamheten har beredskap för att kunna ge nödvändig förvarning och har uthållighet så att den över tid förmår följa krisförlopp av utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitisk betydelse.

Regeringen instämmer därmed i att försvarsunderrättelseverksamheten, inklusive FRA, ger ett viktigt bidrag till den svenska försvarsförmågan och även framöver kommer att spela en viktig roll.

Stockholm den 4 februari

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.