Sexuellt våld mot kvinnor i Egypten

Skriftlig fråga 2012/13:646 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-22
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga

2012/13:646 Sexuellt våld mot kvinnor i Egypten

av Hannah Bergstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Mer än 50 människor har dödats i Egypten den senaste veckan. I skuggan av detta våld uppges det också ha skett en dramatisk ökning av sexuellt våld mot kvinnor. På och omkring Tahrirtorget utsattes nyligen minst 19 kvinnor för sexuella övergrepp. Frivilligorganisation mot sexuella trakasserier försöker agera och rädda de unga kvinnorna men även deras volontärer antastas.

Det är uppenbart att det i Egypten finns krafter som ogillar kvinnors politiska deltagande och på detta sätt vill skrämmas och hindra det. Det handlar givetvis om enskilda individer men kan också vara organiserat av politiska grupperingar som är emot kvinnors deltagande i demokratin.

När markeringar görs mot det politiska våldet och för demokratiska lösningar så bör kvinnornas självklara rätt att delta i de politiska processerna framhävas samt att rättsapparaten måste agera mot sexuellt våld.

På vilka sätt avser utrikesministern att från svensk sida och genom EU ta upp frågan om sexuellt våld mot kvinnors politiska deltagande i Egypten?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:646 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 22 augusti

Svar på fråga

2012/13:646 Sexuellt våld mot kvinnor i Egypten

Utrikesminister Carl Bildt

Hannah Bergstedt har frågat mig hur jag avser att från svensk sida och genom EU med de egyptiska myndigheterna ta upp frågan om sexuellt våld mot kvinnor, som deltar i politiska manifestationer och andra offentliga aktiviteter.

Sverige följer noggrant kvinnorättsdebatten i Egypten, och regeringen ser med allvar på rapporterna om sexuellt våld. Vår ambassad i Kairo bevakar frågan, och Sverige tar kontinuerligt upp den med de egyptiska myndigheterna, tillsammans med andra mänskliga rättighetsfrågor. I den höga representanten Catherine Ashtons uttalande å EU-medlemsstaternas vägnar den 14 juli framgick tydligt att egyptier måste garanteras rätten till mötesfrihet, samtidigt som sexuella övergrepp i samband med demonstrationer måste motverkas. I uttalandet nämndes också vikten av snabba och effektiva utredningar. Från svensk sida betonade vi starkt vikten av att sådana tydliga referenser gjordes.

Det brutala sexuella våld runt Tahrirtorget som omvärlden bevittnat via medierna kräver åtgärder mot straffrihet, för ökad rättssäkerhet för den enskilde, samt tillgång till vård och stöd. Av det internationella samfundet krävs ett långsiktigt arbete, där Sverige och EU satsar på att främja utbildning, fred och säkerhet i regionen. Det behövs också ett brett spektrum av insatser för att stärka egyptiska kvinnors ställning i samhället.

Sverige är drivande i arbetet mot sexuellt våld och bidrar som en av de största givarna till UN Action, FN:s samordningsorgan mot sexuellt våld i konflikter. Sveriges biståndssatsningar genom Sida fokuserar bland annat på kvinnorättsfrågor. En stor del av biståndet går till organisationer som arbetar med att motverka sexuellt våld mot kvinnor, såsom Kvinna till Kvinna och UN Women.

Vi avser att fortsätta detta arbete och att noga följa situationen för kvinnor i Egypten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.