Till innehåll på sidan

sexuella trakasserier bland universitetsstuderande

Skriftlig fråga 1999/2000:1137 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-16
Besvarad
2000-06-26
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga 1999/2000:1137

av Gunilla Tjernberg (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om sexuella trakasserier bland universitetsstuderande

För en tid sedan avstängdes en manlig student på Luleå tekniska universitet sedan han anmälts för sexuella trakasserier mot två kvinnliga studenter. Universitetets jämställdhetsråd kom fram till att fallet borde prövas och universitetets disciplinnämnd reagerade kraftfullt och beslutade att avstänga den manlige studenten från undervisningen. Han överklagade beslutet och när ärendet passerat samtliga rättsliga instanser fastslog man att avstängningen var oriktig.

Universitetet överklagade domen till kammarrätten som i mars konstaterade att det visserligen var fråga om sexuella trakasserier, men att avstängningen från studierna var en alltför stark påföljd. Nu har Regeringsrätten meddelat att den inte ger prövningstillstånd till fallet. Det innebär att universitetet inte kan avstänga mannen, utan endast ge honom en varning.

Universitetets rektor säger i en kommentar i lokala medier att "Det är konstigt. Om en student fuskar på en tenta brukar vi stänga av studenten i två månader. I det här fallet får vi bara dela ut en varning"

Utifrån detta är min fråga:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern vidta för att så långt möjligt är säkerställa att studenterna vid våra universitet och högskolor inte utsätts för trakasserier?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1137 besvarad av

den 22 juni

Svar på fråga 1999/2000:1137 om sexuella trakasserier bland universitetsstuderande

Utbildningsminister Thomas Östros

Gunilla Tjernberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att så långt som möjligt är säkerställa att studenterna vid universitet och högskolor inte utsätts för sexuella trakasserier. Jag kan naturligtvis inte kommentera det enskilda fall som Gunilla Tjernberg beskriver i sin fråga till mig.

Trakasserier eller andra former av kränkningar grundat på kön eller något annat accepteras inte inom högskolan. Detta finns tydligt uttalat i högskoleförordningen. 1998 införde regeringen bestämmelser om sexuella trakasserier i högskoleförordningen (1 kap. 9 §). Universitet och högskolor fick då en tydlig skyldighet att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att studenter utsätts för sexuella trakasserier. Vidare infördes en definition av begreppet sexuella trakasserier som motsvarar den som finns i jämställdhetslagen.

I högskoleförordningen finns också bestämmelser om disciplinära åtgärder, dvs. varning eller avstängning, för studenter som utsätter andra studenter för sexuella trakasserier. Om en lärare utsätter en student eller annan lärare för sexuella trakasserier kan läraren bli föremål för arbetsrättsliga åtgärder enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd.

Universitet och högskolor har ett ansvar att arbeta aktivt både med förebyggande åtgärder och med de verktyg som finns när något inträffar. Högskoleverket har också ett viktigt ansvar som tillsynsmyndighet att se till att lärosätena följer högskoleförordningen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.