Sexuella övergrepp utförda av FN-personal

Skriftlig fråga 2016/17:1711 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I flera års tid har det kommit rapporter om att FN-personal utnyttjar barn och kvinnor i samband med FN-uppdrag. Barn, i vissa fall så unga som 8 år, tvingas ställa upp på sex för att få mat, medicin, vatten och kläder. Det har även rapporterats om våldtäkter och gruppvåldtäkter som utförts av FN-personal. Dessa vidriga brott riktar sig mot de mest utsatta människorna i världen. 

I mars 2017 kunde Uppdrag granskning avslöja att FN-soldater under flera år systematiskt förgripit sig på utsatta barn på Haiti. Det handlar om mer än 100 militärer, inklusive officerare. I förra veckan kom uppgifter om nya sexuella övergrepp utförda av FN-soldater. Enligt en ny FN-rapport anklagas minst 55 personer för sexuellt utnyttjande och övergrepp på civila under FN-uppdrag runt om i världen under årets första halvår. Uppgifterna kommer bara en vecka efter att FN meddelat att hela Kongo-Brazzavilles styrka på 600 man skickas hem från Centralafrikanska republiken efter misstankar om sexuella övergrepp.

Sedan den 1 januari 2017 är Sverige medlem av FN:s säkerhetsråd. Sverige har därför just nu en unik möjlighet att göra sin röst hörd inom FN. 

Jag lade i höstas fram motionen Barn som utnyttjas av FN-personal (2016/17:899). I motionen yrkar jag på att det inte längre räcker med uttalanden om nolltolerans, riktlinjer och policyer. Det krävs helt andra åtgärder. Jag yrkar på att Sverige via sin plats i säkerhetsrådet kraftfullt bör agera för att få stopp på utnyttjandet och säkerställa att det inte händer igen. Hela riksdagen ställde sig bakom denna motion genom ett tillkännagivande. Regeringen har därmed fått i uppdrag av riksdagen att arbeta med denna fråga.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

Hur har regeringen agerat för att förhindra att FN-personal begår övergrepp sedan Sverige blev medlem av säkerhetsrådet, och hur kommer regeringen att agera i denna fråga under Sveriges resterande tid i rådet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-07-03 Överlämnad: 2017-07-04 Besvarad: 2017-07-19 Sista svarsdatum: 2017-07-19 Anmäld: 2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga