Sexuella övergrepp utförda av FN-personal

Skriftlig fråga 2016/17:1711 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-03
Överlämnad
2017-07-04
Besvarad
2017-07-19
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-19
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I flera års tid har det kommit rapporter om att FN-personal utnyttjar barn och kvinnor i samband med FN-uppdrag. Barn, i vissa fall så unga som 8 år, tvingas ställa upp på sex för att få mat, medicin, vatten och kläder. Det har även rapporterats om våldtäkter och gruppvåldtäkter som utförts av FN-personal. Dessa vidriga brott riktar sig mot de mest utsatta människorna i världen. 

I mars 2017 kunde Uppdrag granskning avslöja att FN-soldater under flera år systematiskt förgripit sig på utsatta barn på Haiti. Det handlar om mer än 100 militärer, inklusive officerare. I förra veckan kom uppgifter om nya sexuella övergrepp utförda av FN-soldater. Enligt en ny FN-rapport anklagas minst 55 personer för sexuellt utnyttjande och övergrepp på civila under FN-uppdrag runt om i världen under årets första halvår. Uppgifterna kommer bara en vecka efter att FN meddelat att hela Kongo-Brazzavilles styrka på 600 man skickas hem från Centralafrikanska republiken efter misstankar om sexuella övergrepp.

Sedan den 1 januari 2017 är Sverige medlem av FN:s säkerhetsråd. Sverige har därför just nu en unik möjlighet att göra sin röst hörd inom FN. 

Jag lade i höstas fram motionen Barn som utnyttjas av FN-personal (2016/17:899). I motionen yrkar jag på att det inte längre räcker med uttalanden om nolltolerans, riktlinjer och policyer. Det krävs helt andra åtgärder. Jag yrkar på att Sverige via sin plats i säkerhetsrådet kraftfullt bör agera för att få stopp på utnyttjandet och säkerställa att det inte händer igen. Hela riksdagen ställde sig bakom denna motion genom ett tillkännagivande. Regeringen har därmed fått i uppdrag av riksdagen att arbeta med denna fråga.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

Hur har regeringen agerat för att förhindra att FN-personal begår övergrepp sedan Sverige blev medlem av säkerhetsrådet, och hur kommer regeringen att agera i denna fråga under Sveriges resterande tid i rådet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1711 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1711 av Hans Hoff (S) Sexuella övergrepp utförda av FN-personal

Hans Hoff har frågat mig hur regeringen har agerat för att förhindra att FN-personal begår övergrepp sedan Sverige blev medlem i FN:s säkerhetsråd och hur vi kommer att agera i denna fråga under den resterande tiden i rådet.

Sexuella övergrepp och utnyttjanden är alltid oacceptabla, och det är särskilt allvarligt när de utförs mot barn. Vi måste ha absolut nolltolerans mot sexuella utnyttjanden och övergrepp utförda av såväl uniformerad som civil FN-personal.

Det här är en prioriterad fråga för regeringen, och vi arbetar aktivt på flera fronter för att motverka förekomsten av sexuella utnyttjanden och övergrepp i en FN-kontext. Vi tar upp frågan både multilateralt och bilateralt med FN-sekretariatet och FN-organ såväl som med andra medlemsstater. Vi behöver säkerställa att misstänkta fall utreds och att förövarna hålls ansvariga, vilket är viktigt både för systemets trovärdighet samt i förebyggande syfte. Vi har ett gemensamt ansvar för att så sker, även om det primära ansvaret i många fall ligger hos medlemsländerna. Det är också viktigt att vi bryter den tystnadskultur som länge har rått inom organisationen. Visselblåsare bör uppmuntras och skyddas; personal bör ha en skyldighet att rapportera övergrepp och utnyttjanden.

Som medlem i FN:s säkerhetsråd är Sverige pådrivande i att stärka arbetet mot sexuella utnyttjanden och övergrepp. Det har bland annat tagits upp i samband med förlängningar och översyner av mandat till FN:s fredsfrämjande insatser samt i debatter om FN:s fredsfrämjande arbete. Sverige kommer fortsätta att driva denna fråga under tiden som medlem i säkerhetsrådet.

FN:s arbete för att motverka sexuella utnyttjanden och övergrepp har stärkts, inte minst sedan António Guterres tillträdde som generalsekreterare. Genom säkerhetsrådresolution 2272 om särskilda åtgärder för skydd mot sexuella utnyttjanden och övergrepp höjdes återrapporteringskraven från generalsekreteraren. En särskild samordnare för att stärka FN-systemets arbete i frågan har tillsatts, och stabschefen för generalsekreterarens kontor har fått ansvar för att övervaka, följa och stödja det arbete som utförs av samordnaren. Numera innehåller de årliga rapporterna information kring vilka länder förövare kommer från. Det faktum att hela kontingenter skickats hem från FN-insatser är ett tecken på att arbetet mot sexuella övergrepp och utnyttjanden skärps.

Den 30 juni 2017 antog generalförsamlingen en resolution om åtgärder mot sexuella utnyttjanden och övergrepp begångna av fredsbevarande personal, med särskilt fokus på prevention, stärkta utredningsverktyg och stöd till brottsoffer. Resolutionen välkomnade generalsekreterarens rapport om särskilda åtgärder mot sexuella utnyttjanden och övergrepp som presenterades i mars 2017 och bland annat fokuserade på att stödja offer. Frågan diskuteras också i dialogen med FN:s fonder och program och Sverige deltar aktivt i en vängrupp för motverkande av sexuella utnyttjanden och övergrepp tillsammans med likasinnade länder.

Generalsekreteraren anordnar i september 2017 ett högnivåmöte i New York för att diskutera sexuella övergrepp och utnyttjanden i FN-kontext på högsta politiska nivå. Under mötet, som Sverige kommer att delta vid, kommer en ”circle of leadership” att etableras. FN får aldrig sakna handlingskraft vad gäller att verka för att ansvariga ställs till svars, oavsett vem gärningsmannen är. Sverige är en konstruktiv partner och strategisk aktör i arbetet mot sexuella utnyttjanden och övergrepp.

Stockholm den 14 juli 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.