Sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler

Skriftlig fråga 2016/17:1619 av Christer Nylander (L)

Christer Nylander (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Trots förra årets rapporter om sexuella övergrepp och ofredanden på festivaler verkar ingen förändring skett. Från sommarens första festivaler kommer rapporter om våldtäkter på festivalområden och i publikhavet. Unga tjejer begränsas och tillåts inte samma möjligheter som unga killar. Problemet är mycket allvarligt, och det är konstigt att regeringen inte tagit till ordentliga åtgärder för att få stopp på övergreppen.

Det krävs mer för att unga tjejer ska känna sig trygga på festivaler. Det räcker inte med skriftliga fördömanden, tyvärr. Det krävs politiska åtgärder. Från Liberalernas sida föreslår vi minskad eller slopad straffrabatt för ungdomar i åldern 18–21. Socialtjänsten måste få större befogenheter att ålägga unga att delta i insats eller verksamhet för att bryta utveckling mot en kriminell livsstil. Krav måste också ställas på festivalarrangörer som inte borde tillåtas arrangera en festival där övergrepp begås.

Regeringen har inte gjort tillräckligt, och beviset på detta kom tyvärr redan då sommarens första festivaler gick av stapeln.

Jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad ämnar statsrådet göra för att vända utvecklingen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-06-16 Överlämnad: 2017-06-19 Anmäld: 2017-06-20 Svarsdatum: 2017-06-28 Sista svarsdatum: 2017-06-28
Svar på skriftlig fråga